En nu zou Kuifje ook al aanzetten tot dronkenschap!

Zeggen dat kapitein Haddock wel van een slok houdt, is zoiets als beweren dat zijn favoriete Loch Lomond whisky nat is. Ook Nestor, zijn trouwe butler, wil wel eens tersluiks naar de fles grijpen, terwijl hond Bobby diverse malen kan worden betrapt op het en passant leegslobberen van glazen sterke drank - met tollende gevolgen, zichtbaar gemaakt in een zwierige krul boven het hondehoofd.

BIJDRAGE: HANNY VAN DER HARST; HANS DE PRETER

In de avonturen van stripheld Kuifje speelt drank kortom een rol. Maar om nou te stellen dat zijn schepper Hergé in diepste wezen de geneugten van alcohol propageert, is al te ver gezocht. Dat vond ook de rechtbank in Parijs, die moest oordelen of het boek 'Tintin et l'Alcool' van anti-alcohol activist Bertrand Boulin nog langer mocht worden verkocht. De rechters geboden de uitgever de verkoop ervan direct te stoppen. Het opmerkelijke is, dat het hier een wetenschappelijke studie betreft.

De zaak werd aangekaart door de advocaten van Hergé's weduwe, Fanny Vlamynck en Moulinsart, het bedrijf dat de rechten van Hergé's werk beheert. Boulin heeft in zijn boek zonder toestemming tientallen tekeningen uit de Kuifje-strips gebruikt om zijn these te staven dat in zeven procent van de verhalen 'de pathologie van alcohol' wordt afgebeeld. Maar, werpt hij tegen, zijn boek is bedoeld als een eerbewijs, niet als een aanval.

Philippe Goddin, directeur van de Hergé Stichting, ontkent niet dat er in de Kuifje-strips met enige regelmaat drank vloeit, maar hij verzet zich tegen het belichten van uitsluitend één aspect. Dan kun je de verhalen net zo goed terugbrengen tot drugs, wapenverkoop, het milieu, of de rechten van dieren, vindt hij. Of tot Kuifje als racist of seksist, zoals eerdere beschuldigingen luidden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden