En nu staan de wegbarricades plotseling in het rustige Susteren

reportage Limburgs dorp opgeschrikt door aanslag bij huis Bandidos-lid

SUSTEREN - Nee, ze zijn niet gaan kijken. Ze wonen twee straten achter de Ruitersweg in Susteren, waar woensdag rond drie uur in de ochtend een explosief naar een huis werd gegooid. De explosie rukte hen uit de slaap, maar "wij zijn geen ramptoeristen". Uit oogpunt van veiligheid willen ze niet met hun naam in de krant. "Niet bang, maar je weet nooit."

Nu is er ook weinig te zien, op de maatregelen na die de gemeente daags na de aanslag heeft getroffen: met hekken is de weghelft een tiental meters voor en na het getroffen huis afgezet, een rubberen drempel remt de snelheid nog verder af, er hangt een camera pal boven de drempel en gele plakstroken op de stoeprand markeren tot honderd meter verder in de straat een parkeerverbod.

Dezelfde obstakels zijn juist een week geleden weggehaald voor het huis van Harrie Ramakers in Meerstadt, de leider van de Limburgse afdeling van motorclub Bandidos. Het huis is anderhalve maand geleden op last van de burgemeester dichtgespijkerd nadat het twee keer was beschoten.

Maar nu staan die barrières dus in Susteren, voor het huis van een ander lid van de Bandidos. Onheilspellend, vinden omwonenden, vooral omdat burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren tegen dagblad De Limburger heeft gezegd dat er nog meer motorclubleden in zijn gemeente wonen. Hij acht nieuwe aanslagen dus mogelijk. "Je zult er maar naast wonen", verzucht een bijna buurman.

Bandidosleider Ramakers werd eind maart in Geleen opgepakt toen hij ondanks een verbod een inwijdingsfeest wilde geven voor nieuwe clubleden. Hij zit nog vast omdat bij hem en drie anderen wapens gevonden. De rechtbank verlengde hun voorarrest gisteren met zestig dagen.

Voor de aanslagen in Susteren en Meerstadt is nog niemand aangehouden, maar het heeft er alle schijn van dat ze het gevolg zijn van een machtsstrijd tussen motorclubs. "Over de hele wereld zijn de Hells Angels en de Bandidos gezworen vijanden", zegt Jos Hessels, burgemeester van Echt-Susteren. "Wij hebben het toeval dat het eerste Nederlandse chapter (afdeling, red.) van de Bandidos in onze gemeente is gevestigd, omdat Harrie Ramaker hier al zijn hele leven woont."

Dat de motorstrijd zich juist hier afspeelt komt volgens Hessels ook doordat Nederland hier op zijn smalst is: nauwelijks vijf kilometer breed. "Clubs die internationaal zaken willen doen zijn zo in Duitsland en België. Ze komen hier omdat het ze in Duitsland moeilijk wordt gemaakt."

"Verontrustend", vindt Ton Ory, secretaris van de Dorpsraad Susteren. Zijn dorp met stadsrechten is niet minder gemoedelijk dan andere Limburgse dorpen. De Ruitersweg is een rustige straat, met wat oudere twee onder-een-kapwoningen. De bewoners zijn wat op zichzelf, zegt Ory. "Maar daar is niks mis mee."

Weinigen vertonen zich op straat. Een oudere dame gluurt tussen de vitrage door naar voorbijlopende verslaggevers van de Limburgse zender L1. Hun camera staat op de hoek. Een man in trainingsbroek wil niet praten en sluit zijn voordeur. De bijna-buurman is boos over al die media-aandacht. "Dat maakt het alleen maar erger. Als je op een huis gaat schieten waar een gezin met kleine kinderen naast woont dan ben je niet goed wijs. Dan zoek je aandacht. Nou, er stond hier zelfs een Duitse cameraploeg voor de deur. Maar wij zijn gebaat bij rust." De gele strook op de stoep maakt het hem onmogelijk om voor de deur te parkeren. De tv-camera's kijken onbeschaamd zijn voorkamer in. "Zo heb ik geen privacy. Straks zet ik een bord in de tuin: camera's rot op."

Hells Angels versus Bandidos

Zowel de Hells Angels als de Bandidos hebben hun oorsprong in de Verenigde Staten, waar ze elkaar van oudsher naar het leven staan. Die strijd sloeg over naar Australië en eind vorige eeuw ook naar Scandinavië en Duitsland. "De invloed van de Duitse clubs op die in Nederland is groot", zegt burgemeester Hessels van Echt-Susteren. Hij wil de geweldsspiraal stoppen nu de Bandidos met een afdeling in Sittard-Geleen en een in Alkmaar in Nederland actief zijn. 'President' Harrie Ramakers was eerder voorman van de Nomads, de Limburgse tak van de Hells Angels, en later van No Surrender. Die clubs is ontstaan uit de voornamelijk Molukse motorclub Satudarah, die ook in conflict is met de Hells Angels.

Volges Hessels houden de clubs zich bezig 'met alles wat Onze Lieve Heer en de majesteit verboden hebben'. "Lieden die bewust kiezen voor een organisatie die zichzelf outlaws noemt, plaatsen zich buiten de wet. Maar hun lidmaatschap van die organisatie leidt tot onveiligheid van de samenleving, dus daar wil ik tegen optreden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden