En nu gaat het weer goed met het Nederlandse ijshockey

Succes Trappers en nationale ploeg is mooi, maar geld voor een echte ontwikkeling is er niet

MATTHIJS KEUNING

Oranje was op het WK afgezakt naar bedenkelijk niveau, topclub Tilburg Trappers verliet de verkwijnende nationale competitie voor de Duitse Oberliga, en de bond had geen geld om het tij te keren. Het Nederlandse ijshockey stond er eind vorig seizoen beroerd voor. Maar een jaar later lijkt de lente begonnen.

Tilburg Trappers werd dinsdag kampioen op het Duitse derde niveau door de play-offs te winnen ten koste van Bayreuth Tigers en een week eerder promoveerde Oranje op het WK zelfs zonder de Tilburgse internationals terug naar het derde niveau 1B. Alleen de geldzorgen zijn nog niet verdwenen, waardoor het de vraag blijft of over een paar jaar ook daadwerkelijk geoogst kan worden.

Oranje heeft meer geld nodig om zich professioneel op een WK te kunnen voorbereiden, terwijl de jeugdopleiding en dus de nationale competitie van hoger niveau moeten worden om mondiaal, of zelfs maar continentaal, een rol van betekenis te kunnen spelen. De Trappers mochten in hun eerste jaar nog niet promoveren, maar zullen wel de stap naar het tweede niveau moeten maken om de groei van dit seizoen voort te kunnen zetten.

Bondsdirecteur Noud van Berkel hoopt dat het succes van Tilburg de sport een impuls kan geven. Een eventueel effect op het aantal (jeugd)leden zal pas volgend seizoen merkbaar worden, maar qua toeschouwersaantallen is de verhuizing van de Trappers nu al een succes. Niet alleen in Tilburg kwam het publiek in veel groteren getale naar de ijsbaan, ook in de weer eens vernieuwde BeNe-League - met nu tien Nederlandse en zes Belgische clubs - groeide de animo.

"Het niveau in de BeNe-League ligt iets lager dan we gewend waren, maar de clubs zijn mede door het vertrek van topclub Tilburg wel meer aan elkaar gewaagd", zegt Van Berkel. "Door die spannender competitie komen er meer mensen kijken dan vorig jaar."

Op internationaal niveau moet, mede dankzij de groeispurt van de spelers van Tilburg, behoud van de plaats in 1B mogelijk zijn. "Het is heel knap dat we nu zelfs zonder de dertien à veertien internationals van Tilburg zijn gepromoveerd", zegt Van Berkel. "De teams in 1B zijn aan elkaar gewaagd. We hopen de play-offs volgend jaar wat eerder te spelen, zodat de Tilburgers beschikbaar zijn. Maar we hebben als Nederlandse gast in de Duitse competitie natuurlijk niet heel veel te eisen."

Ook bondscoach Chris Eimers was enigszins verrast dat Oranje met een compleet andere ploeg dan vorig jaar met uitsluitend overwinningen direct weer terugpromoveerde naar 1B. "Het team was nu op papier minder dan de ploeg die vorig jaar degradeerde, met veel jongens zonder Europese ervaring", zegt Eimers. "Met de Tilburgers erbij was het een schande geweest als we niet waren gepromoveerd, maar nu was het niet vanzelfsprekend."

Volgens Eimers is de huidige selectie sterk genoeg om de plaats in 1B de komende jaren te kunnen handhaven, als de Tilburgse internationals tenminste mee kunnen doen. Anders zal het mogelijk vaker gebeuren dat Nederland pendelt tussen 1B en 2A, want de toestroom van nieuw talent laat nogal eens te wensen over.

"De BeNe-League moet nog groeien", zegt Eimers. "Vooral tactisch en technisch moet het daar beter. Positief is wel dat het publiek de ijsbaan weer weet te vinden en dat dit jaar geen club in financiële problemen is gekomen. Om het niveau echt op te krikken is de jeugdopleiding belangrijk, maar dat ik zie op korte termijn niet gebeuren omdat ook daar geld voor nodig is. We leiden nu op voor de BeNe-League. Dat niveau is niet hoog genoeg om internationaal mee te doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden