En nu? De leerling van Blatter?

Uefa-voorzitter Platini heeft sterke kaarten

"Ik vergeef iedereen, maar ik vergeet niets", had Sepp Blatter (79) vrijdag nog gezegd tegen een Zwitsers televisiestation. De toen net herkozen Fifa-voorzitter reageerde daarmee op de aanval van Michel Platini, sinds 2007 voorzitter van de Uefa. De Fransman had zijn 'goede vriend' gevraagd om op te stappen als voorzitter van de wereldvoetbalbond. "Genoeg is genoeg", vond Platini.

Nu Blatter vier dagen later alsnog gehoor gaf aan dat verzoek, lijkt de weg naar het Fifa-voorzitterschap vrij voor Platini (59). Het is een positie waar velen hem geschikt voor achten.

Platini is zelf oud-voetballer, heeft vanaf de jaren negentig bestuurlijke ervaring opgedaan bij de Franse voetbalbond en werkt sinds 2002 voor de Europese voetbalbond Uefa, sportief gezien het belangrijkste werelddeel in de mondiale voetbalsport.

Wat Platini verder sterkt, is dat hij voorstander is van een aantal hervormingen in het voetbal. Volgens veel bonden zijn deze broodnodig. Belangrijkste thema voor Platini is de invoering van Financial Fair Play, waarmee hij een einde wil maken aan de exorbitante transferbedragen en de financiële balans tussen de grote competities wil herstellen. Dergelijke taal viel nooit te noteren uit de mond van Fifa-voorzitter Blatter.

De ironie wil dat Platini het vak leerde van Blatter. De Zwitser gaf de Fransman, die als sierlijke voetballer ook wel de 'koning van Europa' werd genoemd, inzicht in het leiden van de Fifa. Hij schoof Platini in 2007 naar voren als voorzitter van de Uefa toen een opvolger moest worden gekozen voor Lennart Johansson, die destijds op 77-jarige leeftijd afscheid nam bij de Uefa. Platini kreeg de job. Met dank aan de aanbeveling van Blatter. En overal waar de twee nadien kwamen, schudden ze elkaar lachend de hand en verklaarden openlijk hun vriendschap. Ook zakelijk leerde Platini van Blatter. Platini zorgde ervoor dat er straks op het EK 2016 liefst 24 landen meedoen in plaats van zestien, een truc die hij afkeek van Blatter. Want meer landen betekent meer vrienden betekent meer stemmen. Maar een aanval op de machtige baan van Blatter?

Nee, dat zette Platini nooit door, ook al was de roep om verandering - en daarmee de kansen voor een machtsovername door Platini - groter dan ooit bij de laatste verkiezingsronde. Platini liet het over aan Michael van Praag, die zich kort voor de verkiezingen terugtrok.

Is Platini dan vrij van schandalen? Nee, helaas. De oud-voetballer van Nancy, Saint-Etienne en Juventus raakte in 2013 in opspraak na een publicatie in het Franse sportblad France Football. Hierin viel te lezen hoe toenmalig president Nicolas Sarkozy bezoek kreeg van regeringsleiders uit Qatar. In ruil voor miljardeninvesteringen zou Sarkozy hebben toegezegd om zijn goede vriend Platini te bewerken om bij de toewijzing van het WK voetbal van 2022 vóór Qatar te stemmen - hetgeen hij uiteindelijk ook deed. Wat in de beeldvorming niet hielp, was dat Platini even daarvoor was aangeschoven bij een presidentieel diner op het Elysée-paleis, waar niet ontoevallig ook de emir van Qatar aanwezig was.

Platini bekende later dat er sprake was geweest van politieke druk vanuit de Franse regering, maar dat hij, zo haastte hij erbij te zeggen, geen moment spijt heeft gehad van zijn stem aan Qatar.

En dat zijn zoon een paar maanden later een vorstelijk betaalde baan kreeg in de Golfstaat, moest vooral los worden gezien van zijn stem aan Qatar.

Voor het voetbal is het te hopen dat Platini niet alle trucs van Blatter overneemt, mocht hij voorzitter worden van de Fifa.

Vertrek Blatter

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden