Column

En niemand die ook maar een begin van een antwoord heeft

Minister Lodewijk Asscher. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher.Beeld anp

Heel schattig natuurlijk, dat drie islamitische koepelorganen de gemeenten hun diensten aanbieden. Gisteren maakten ze via uw krant bekend dat ook zij een rol willen spelen in het gevecht tegen de radicalisering onder moslimjongeren. Gemeenten weten volgens hen nauwelijks wat er speelt binnen de moslimgemeenschap. Moskeeën daarentegen pikken volgens de voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid "zulke signalen veel eerder op dan ambtenaren". Dus moet er 'geregeld' overleg komen.

De organisaties reageerden daarmee op de brief die minister Lodewijk Asscher afgelopen weekend naar de Kamer stuurde. "Bij het voorkomen van radicalisering", schrijft hij daarin, "spelen de religieuze en/of etnische gemeenschappen en gemeenten een sleutelrol." Maar wellicht had de voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid over een ander zinnetje heen gelezen: "Er is sprake van een nieuwe dynamiek waarbij duidelijk is dat de invloed van imams en moskeeën afneemt."

Schampere woorden
Precies daarin schuilt uiteraard het echte probleem - zie de talloze reportages waarin geradicaliseerde moslimjongeren de afgelopen maanden mochten figureren. Uit die verhalen blijkt keer op keer dat zij hun onfrisse ideetjes niet opdeden in de moskee, maar ver daarbuiten. Zij laten zich inspireren door vrienden, door ronselende predikers en vooral door internet. (De woordvoerder van de Turkse moskeekoepel Milli Görüs signaleerde dit minpuntje wel - 'Radicalisering gebeurt meestal buiten de moskee' - maar vreemd genoeg verlangt hij toch 'structureel overleg' tussen imams en wethouders.)

Op de populaire website dewarereligie.nl kun je bijvoorbeeld deze schampere woorden lezen over een Belgische djihadstrijder die het in Syrië voor gezien hield: "Hij vond het zo eng allemaal, dat hij besloot terug te keren naar het land waar hij zijn leven moe was, om zich vervolgens aan te geven bij de politie." Ook kun je daar regelmatig bijdragen aantreffen van Abou Moussa (tegen wie enkele ouders van Syriëgangers vorig jaar aangifte deden wegens ronselpraktijken). Recentelijk bleek hij zeer ingenomen met de reportage die 'Nieuwsuur' uitzond over Yilmaz, de Turks-Nederlandse oud-militair die in Syrië medestrijders 'de kneepjes van het vak' leert. "Wat onbegrepen wordt in Nederland, is het feit dat de jongens die vertrekken naar Syrië of andere brandhaarden om middels de strijd hun geloofsbroeders te helpen, spontane, leuke, intelligente maar vooral ingenieuze gelovige mensen zijn."

'Valse verhalen'
Verderop in uw krant kwamen gisteren twee 'radicaliseringsexperts' aan het woord over de vraag welk 'tegengeluid' jongeren zou kunnen weerhouden. De ene deskundige vond dat doorsnee moslims de 'valse verhalen' moeten weerspreken met de onweerlegbare feiten. De andere meende dat de overheid 'jonge, betrouwbare imams en sleutelfiguren' de ruimte moet geven om zich te ontwikkelen tot 'echte voorgangers' naar wie potentiële radicalen wél willen luisteren. Daarnaast opperde hij ronselaars gewoon eens op te pakken en haatzaaiende websites te sluiten.

Want daarmee is het gif ineens de wereld uit?

Geheel onbedoeld laten beide experts zien wat ook de minister en de drie moslimkoepels niet kunnen verhelen: dat letterlijk niemand ook nog maar een begin van een antwoord heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden