En in 2026 komen de echte uitslagen

Onvergetelijke prestaties zullen in Rio het optreden van falende sportregenten even verhullen.

In de stad van extreme contrasten heeft de verlichte olympische beweging zich wonderwel aangepast. Binnen de economische en politieke chaos van het failliete Rio de Janeiro zijn de eerste Olympische Spelen op het Zuid-Amerikaanse continent van start gegaan onder een wolk van wantrouwen en cynisme.

Zo ging het vaker, zeker bij de olympische feesten die getroffen werden door politieke boycots en financiële catastrofes. Toch breekt doorgaans al tijdens de eerste sportieve schermutselingen de zon door, en blijft uiteindelijk de memorabele beleving hangen.

Dan zal in Rio, net als vier jaar geleden in Londen, bij de bevolking de woede over nodeloze geldverspilling even luwen, de Braziliaanse passie de misdaad en drugsoorlogen verhullen en onvergetelijke momenten in de sportarena's het sportieve bedrog verdringen. De afwezige Russen zullen net als in 1984 snel zijn vergeten. De andere 271 wacht een fluitconcert, zeker als ze het erepodium beklimmen.

Ze waren de aanstichters van het grootste dopingschandaal in de olympische geschiedenis, een politieke crisis als in de Koude Oorlog werd door de diplomatieke - volgens velen slappe - opstelling van het IOC maar net afgewend. De komende weken zullen ze de bliksemafleider zijn van de welig tierende doping elders op de wereld.

Het IOC staat op een kruispunt, de geloofwaardigheid staat op het spel, zo klinkt bij schandalen als deze het refrein. Het IOC, een door coöptatie gevormde club 'vrijwilligers', pleegt, ondanks bezweringen dat het anders moet, op die beslissende momenten rechtuit te gaan. De jacht op doping wordt dan weliswaar geïntensiveerd, het gebruik niet minder. Daarvoor is topsport politiek en commercieel te belangrijk, zo heeft het Russische schandaal ten overvloede bevestigd.

Een olympisch toernooi zonder positieve gevallen was een bewijs dat het anti-dopingsysteem werkte. Waren er veel betrapten, idem dito. Nog voor het vijftigste olympische toernooi - een vergeten jubileum - van start ging, werd het IOC overspoeld met nieuwe positieve testen van Peking (2008) en Londen (2012). De eerste en tweede golf leverden op 840 hertesten 98 positieve gevallen op uit minstens twaalf landen. De derde en vierde golf, tijdens Rio gepland, zijn om de ellende niet nog erger te maken over de Spelen heen geschoven.

Via een onnavolgbaar keuringsysteem zijn de meeste Russen tot woede van veel sporters Rio binnengeglipt. Kenia werd net voor de openingsceremonie van Wada's zwarte lijst gehaald, net als het bij herhaling onbetrouwbaar gebleken dopinglaboratorium van Rio. Door die vertraging hadden de Brazilianen in juli geen last van dopingcontroleurs.

Waar moet het vertrouwen in een schone sport vandaan komen, nu de hoeders ervan onbetrouwbaar zijn, elkaar de schuld geven, en het zogenaamde waterdichte controlesysteem een vergiet is? Van Alexander Zjoekov, voorzitter van het Russische olympisch comité, die met droge ogen beweert dat zijn ploeg de schoonste is van alle 206 deelnemende landen?

Over tien jaar zullen we dat laatste weten. Zo lang blijven de in Rio afgenomen controlestalen voor herkeuring in de vriezer bewaard. Pas in 2026 kunnen de definitieve medaille- en dopingklassementen worden opgemaakt. Voorlopig hebben de 10.500 deelnemers zich gisteren geschaard achter de olympische belofte te sporten "zonder doping en zonder drugs, in de ware geest van sportiviteit, voor de glorie van de sport en de eer van onze teams".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden