En ik leefde nog lang en gelukkig

Je eigen bruid(egom) zijn, eeuwige trouw beloven aan jezelf, in voor- en tegenspoed, door dik en dun. Wie op deze manier in het leven staat, draagt bij aan de toename van de totale hoeveelheid liefde, zegt Barbara Tammes.

Een 'dikke, vette liefdesverklaring aan jezelf', noemt Barbara Tammes haar jongste pennenvrucht 'Het Trouwboekje - een handleiding voor een gelukkig huwelijk met jezelf'. Een doeboek dat de lezer begeleidt bij het doen van een aanzoek aan zichzelf; met wie ga ik nu eigenlijk trouwen, via de ceremonie; wat ga ik beloven, naar het huwelijk; wat mag ik verwachten?

Tammes maakt van dit zelfhuwelijk een feestje op papier, met een bruidstaart in de vorm van een in te kleuren mandala, en een huwelijksalfabet, zoals op menig bruiloftsfeest ten gehore wordt gebracht. Voor wie wil is er ook nog een trouwring, een website en een workshop.

Met jezelf trouwen omdat je pas oprecht van een ander kunt houden als je eerst van jezelf houdt, is dat handig inspelen op een trend?
"Het raakt een waarheid die iedereen kent. Ik kom terug op universele waarden. Maar die moet je wel honderd keer horen, steeds op een andere manier, voordat ze, op een gegeven moment, blijven hangen. Houden van jezelf, dat is dus niet nieuw. De manier waarop ik het vertel wel. Ik wil overigens niet dwingen. Het is geen wet, geen waarheid. Ik zeg niet, zo moet het, maar stel nou dat je met jezelf trouwt."

Met als doel vrouwen meer eigenwaarde te geven?
"Ik kan ze geen eigenwaarde geven, het boek geeft een manier om dat te bewerkstelligen. Vrouwen doen aan zelfkastijding door zich voortdurend te meten met andere vrouwen. We willen veel rollen vervullen en wanneer dat allemaal niet lukt, zijn we vernietigend in het oordeel over onszelf. We vergelijken onszelf nooit met het geheel van iemand anders, maar met delen; de mond van de een, het haar van een ander, de kleine voetjes, of de carrière van weer iemand anders."

Waarom trouwen met jezelf? Je bent toch altijd al met jezelf?
"Vrouwen geven hun verantwoordelijkheid om gelukkig te worden makkelijk uit handen. In de romantische liefde richten we ons op de ander, die ons moet bevestigen. Ergens is, zelfs in het meest geëmancipeerde achterhoofd, de prins die alles goed komt maken. Die komt galopperend, zwaaiend met zijn zwaard, om je mee te nemen naar een plek ver weg. Het is nooit zo dat de gebronsde prins bij je ouders aan de keukentafel komt zitten om samen een potje rummikub te spelen. Nee, hij sleurt je weg. Hij hakt als het ware met zijn zwaard oude banden door."

Is dat bij trouwen niet altijd het geval?
"Je kunt willen trouwen of hertrouwen om een oude verbinding te verbreken. Maar pas op; daar zitten heel veel nieuwe haken en ogen aan. Je krijgt te maken met nieuwe schoonouders, een nieuwe manier van hoe hij of zij de was opvouwt en allerlei andere dingen om rekening mee te moeten houden. Zou je niet eerst kunnen denken: ik ga terug naar mezelf?"

Is dat dan makkelijk(er)?
"Ik zeg twee dingen; accepteer je tekortkomingen en houd op daar negatieve aandacht aan te schenken. Of doe er wat aan. Het mooie van Het Trouwboekje is dat je de totale verantwoordelijkheid neemt voor je eigen geluk."

En passant het huwelijk met een ander bekritiserend.
"Er wordt ook wel om verkeerde redenen met anderen getrouwd. Dat kun je simpelweg oplossen door met jezelf te trouwen. Een voorbeeld is de behoefte aan financiële veiligheid. Daar zul je zelf voor moeten zorgen."

Leidt zo'n huwelijk met jezelf tot minder ontrouw?
"Nou, het is al goed dat je ervan bewust bent dat er ontrouw is. Dat je dingen doet die niet in overeenstemming zijn met wat je écht zelf wilt, dat je ze doet voor de buitenwereld. Dat is niet erg, als je maar beseft wat de prijs is die je daarvoor betaalt, en wat je ervoor moet opgeven."

Een speelse aanpak dus van oude boodschappen.
"Ik vind het leuk om het leven opgewekt te beleven en feestelijk te maken, maar het moet ook op een diepere laag kloppen. Voor de lezer moet het onderhoudend zijn. Die moet niet hard hoeven werken, maar tegelijkertijd moet het boek wat te vertellen hebben. Zoals dat er niets in het leven is wat je uit de weg hoeft te gaan. Hoe je iets noemt, bepaalt al hoe iets voelt. En als je de nieuwe mogelijkheid aan de horizon zet, is de kans groter dat je ernaartoe gaat. Noem het wishfulfilness."

Barbara Tammes: 'Het Trouwboekje - een handleiding voor een gelukkig huwelijk met jezelf', € 14,95

Barbara Tammes
Reclamemaker, schrijver, illustrator en bedenker van tv-formats, Barbara Tammes (45), klopte op haar negentiende aan bij toonaangevende reclamebureaus. Ze brak hiermee haar atheneumopleiding vlak voor het eindexamen af.

Het bleek het begin van een succesvolle carrière als copywriter met prijswinnende commercials als de bekende spot tegen seksuele intimidatie op de werkplek, waarin een loopse hond aanrijdt tegen het been van een man bij het kopieerapparaat.

Haar schrijversdebuut van een jaar geleden, 'Handboek voor het bouwen van je eigen Luchtkasteel', staat op het punt in vijf andere landen te verschijnen. De lancering in de Verenigde Staten gaat vergezeld van een aanbeveling door Deepak Chopra, de in Amerika wonende schrijver van internationale bestsellers over spiritualiteit.

Tammes illustreert haar boeken zelf; een talent dat ze nog maar kortgeleden ontdekte.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden