En iedereen trapt er weer in bij Wilders

Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen. Op de achtergrond premier Rutte. Beeld epa
Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen. Op de achtergrond premier Rutte.Beeld epa

ANALYSE - Nederland zit in de zwaarste economische storm sinds mensenheugenis, maar wat domineerde afgelopen dagen het debat over de Miljoenennota? De zorgvuldig georkestreerde provocaties van Geert Wilders.

Gesecondeerd door zijn trouwe influisteraar Martin Bosma, die alle feiten en uitspraken van zijn tegenstanders op een rij heeft en de meeste oneliners bedenkt, irriteerde, sarde en provoceerde de PVV-leider zijn tegenstanders. Als het moest, kroop hij weer in zijn bekende slachtofferrol: "U kunt allemaal de boom in."

Tot groeiende ergernis van premier Rutte en de fractievoorzitters Stef Blok (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA). Die ergernis betrof niet alleen het optreden van Geert Wilders, maar ook de reacties daarop van de andere fractievoorzitters. "Het hoort bij de stijl van Geert Wilders om elke keer een stuk rood vlees in de Kamer te werpen. Vraag is of je er elke keer op in moet gaan", waarschuwde premier Rutte steeds.

Hij zei zich 'kapot geërgerd' te hebben. Rutte: "Terwijl wij moeten praten over het feit dat heel veel mensen in Nederland bezorgd zijn over hun spaargeld, hun pensioen, hun banen en een naderende mogelijke Europese problematiek, werd de hele berichtgeving gisteren gedomineerd door de aanvallen van de heer Wilders op anderen in de Kamer."

Een verwijt van de premier niet alleen aan de politici in de Tweede Kamer, maar ook aan de media die zich op de 'verhuftering van het parlement' (aldus Jolande Sap, GroenLinks) hadden gestort. Rutte wees er nogmaals op dat hij wilde praten over de ernstige economische problemen die Nederland raken. De schuld van Nederland bedroeg inmiddels 390 miljard euro, waarover per jaar 10 miljard rente per jaar moet worden betaald. Dat geld kan niet worden besteed aan onderwijs, zorg of wegen. Dat moet het debat zijn.

Waarom provoceert Geert Wilders zo graag? Bij de PVV-voorman is de aanval de beste verdediging. Deel de eerste klap uit, dan gaat het debat daarover en niet over je eigen zwakheden. Die strategie volgt hij al jarenlang.

Het debat in de afgelopen twee dagen ging daardoor niet over zijn steun aan het minderheidskabinet, waardoor 'Henk en Ingrid' zwaar de klos zijn. Rond de 90 procent van de pgb-houders raakt zijn budget kwijt. De lagere en middeninkomens moeten fors inleveren. De AOW-leeftijd gaat omhoog. Het mes gaat in toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang. Zo zijn er veel maatregelen in de 18 miljard euro aan bezuinigingen, waarvoor hij getekend heeft, die zijn aanhang fors zullen raken. Maar daarover hoefde hij geen rekenschap af te leggen. En als hem dat wel werd gevraagd, gaf hij niet thuis. De trukendoos werkte als vanouds.

Voor coalitiepartijen VVD en CDA wordt het intussen steeds pijnlijker vol te houden dat Geert Wilders zich aan de afspraken houdt van het gedoogakkoord en dat er formeel niets aan de hand is. De poging deze politieke hooligan in de gedoogcoalitie te neutraliseren, is hopeloos mislukt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden