En hoe!

Ik ben eraan gewend geraakt dat cartoonist Pieter Geenen op pagina 2 de Trouw-columnisten af en toe op de hak neemt. Maar gisteren vond ik hem een tikkeltje te venijnig tegen mijn relatief nieuwe collega Kirsten van den Hul. De Dingeman-strip ging over haar donderdagcolumn getiteld: 'Erken nou eens dat discriminatie bestaat in ons land. En hoe.' Laat ik nu alvast mededelen dat ik het volledig eens ben met haar: waar Kirsten de lezer nu om smeekt, daar schrijf ik al jaren over.

Erken toch bijvoorbeeld dat je als niet gehoofddoekte en kortgerokte vrouw, wandelend of fietsend door een prachtwijk, de kans loopt om voor 'vuile Hollandse kankerhoer' (excuses voor het rauwe citaat) te worden uitgemaakt. Erken ook dat je als homo niet altijd door nieuwe Nederlanders op de juiste waarde wordt geschat. En soms op de spoedafdeling van een ziekenhuis kan belanden. Wat altijd beter is dan van een hoog gebouw naar beneden te worden gegooid. En weet dat in Nederland ook dragers van een keppeltje voor verrassingen kunnen komen te staan. Kortom, discriminatie en racisme zijn gif dat overal in dit land kan voorkomen. Zoals dezer dagen in de Haagse Schilderswijk.

Volgens reportages, ook in Trouw, en filmpjes op internet is er daar 's avonds door 'achterlijke gladiolen' (Mark Rutte) flink verbaal gediscrimineerd. Iedereen die deze gladiolen probeerde te verhinderen theaters, winkels of bushokjes te vernietigen werd voor 'kankerjood' uitgemaakt. Opvallend is dat dit dezelfde mensen zijn die zich permanent beklagen door de politie en de samenleving te worden gediscrimineerd. Daarom zeggen Kirsten en ik: erken toch dat (...) en hoe!

Een ander punt in haar column is dat ze rustig door het Haagse park kan lopen. Anders dan een allochtoon wordt ze niet door zes agenten tegen de grond gewerkt en half bewusteloos in een busje gesleurd. Ook wordt ze niet in de gaten gehouden, preventief gefouilleerd, gecontroleerd of gearresteerd. En ook dat is volstrekt waar. Kirsten is autochtoon, vrouw, geblondeerd en van middelbare leeftijd. Ze behoort dus tot een groep die weinig tot geen overlast veroorzaakt en geen criminele statistieken voedt. Helaas gaat het anders met de groepen die zich het meest beklagen dat ze door de politie worden gediscrimineerd. Volgens een rapport van het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) uit 2012 worden mensen van Marokkaanse herkomst 22 keer zo vaak als autochtonen verdacht van 'vermogensdelicten met geweld' (waaronder overvallen met geweld). Voor mensen van Antilliaanse herkomst is dit overigens 23,9 keer. En van alle Marokkaanse jongens tussen 12 en 23 is 65 procent wel eens aangehouden. Vind je het gek dat een jongen met opgeschoren haar en scooter vaker wordt gecontroleerd dan een blonde mevrouw op hoge hakken?

Dit gezegd hebbende, de extreem gewelddadige arrestatie en dood van die arme Mitch Henriquez is een schandelijke daad die tot op de bodem moet worden uitgezocht en eventueel gestraft. En als vooroordelen hier in het spel zijn, kunnen ze uit een bijzondere context worden verklaard maar nooit vergoelijkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden