En het woord is nu aan de muppets bij Goldman Sachs

Beeld ANP

Hoewel de muppets toch best van schijnwerpers houden, zullen Kermit, Miss Piggy, de Zweedse kok en al die anderen gemengde gevoelens hebben gehad bij alle aandacht die ze deze week kregen.

En dat allemaal vanwege 'Muppetgate'.

In vermoedelijk de meest gelezen ontslagbrief aller tijden - woensdag gepubliceerd door The New York Times - schrijft Greg Smith dat hij de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs na twaalf jaar de rug toekeert omdat die, meer dan vroeger kennelijk, klanten financieel uitzuigt en schaamteloos behandelt. Sterker nog: die klanten worden achter hun rug om denigrerend 'muppets' genoemd.

Smith's tirade tegen de 'giftige en destructieve' bedrijfscultuur bij een van de machtigste financiële instellingen ter wereld heeft heel wat losgemaakt, vooral omdat het de eerste keer is dat iemand uit de doorgaans gesloten Goldman Sachs-gelederen zo uit de school klapt.

Er zijn grofweg twee kampen. Het ene vindt Smith een klokkenluider en een held, die misschien met deze ene brief voor elkaar krijgt wat de Occupy-beweging niet is gelukt: een fundamentele hervorming van de financiële sector. Want die heeft vijf jaar na het begin van de crisis nog steeds zijn lesje niet geleerd en blijft denken in bonussen en ingewikkelde financiële producten.

"Bravo to Mr. Smith!", aldus een ingezonden brief in The New York Times. "Echte verandering op Wall Street had altijd al van binnenuit moeten komen", schreef Rolling Stone-journalist Matt Taibbi in zijn blog. Taibbi publiceerde in 2009 een spraakmakend artikel over Goldman Sachs, waarin hij het bedrijf omschreef als een 'vampier-inktvis' die zich op het gezicht van de mensheid heeft vastgezogen en afgaat op de geur van geld.

Het andere kamp ziet Smith als een gefrustreerde werknemer die een promotie is misgelopen en de jaarlijkse bonus-uitdelingen bij Goldman Sachs heeft afgewacht voordat hij zijn opschepperige brief naar de New York Times stuurde. Want wat we wel even moeten weten, is dat Smith als tafeltennisser ooit een bronzen medaille haalde voor Zuid-Afrika tijdens de Maccabi-spelen -- ook bekend als de Joodse Olympische Spelen.

"Greg Smith verrijkte zichzelf twaalf jaar lang en bijt dan in de hand van degene die hem voedde en die hij heeft helpen opbloeien", zo luidt een van de anti-Smith-tweets. Smith wordt ook verweten dat hij eigenlijk niets nieuws vertelt, in vage termen als 'cultuur' blijft hangen en nergens concrete voorbeelden noemt van misstanden.

Goldman Sachs wees deze week ter verdediging op de constante hoge tevredenheidsscores onder zowel personeel als muppets, pardon, klanten. En die klanten hebben toch een vrije wil?

Het woord is dus nu aan de muppets.

Overigens hebben die arme muppets eigenlijk niets met de zaak te maken, want waar de Amerikanen meteen aan Kermit en Piggy denken bij het m-woord, is 'muppet' in Engeland - waar Smith het woord in zijn laatste jaar herhaaldelijk opving - gewoon een andere term voor 'sukkel'.

Smiths ontslagbrief was in ieder geval dankbaar materiaal voor Amerikaanse komieken en presentatoren van Late Night Shows. Op de blog van komiek Andy Borowitz verscheen een nepbrief van Goldman Sachs-topman Lloyd Blankfein, waarin hij schrijft dat de vacature-Smith inmiddels is ingevuld door de Oegandese rebellenleider Joseph Kony - diens normen en waarden passen immers veel beter bij het bedrijf dan die van Smith.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden