klassiek & zo

En er was....... ledlicht in het Concertgebouw

null Beeld xx
Beeld xx

Het is misschien wel een van de meest magische muzikale momenten ooit. Daar waar Haydn aan het begin van zijn oratorium ‘Die Schöpfung’ God het licht laat aandoen.

Orkest, koor en aartsengel Raphaël murmelen in die eerste maten een beetje in c-klein over de chaos die de aarde op dat moment nog is. Dan zingt het koor ‘Und es ward Licht’ - de eerste drie woorden nog aarzelend en zacht om dan op ‘Licht’, samen met het orkest fortissimo te exploderen in een stralend C-groot. Alsof inderdaad pardoes het licht aan gaat.

Tijdens de succesvolle première in Wenen kwam dat muzikale ‘Licht’ destijds zo onverwacht en overdonderend binnen dat de passage een regelrechte sensatie veroorzaakte en men minutenlang niet verder kon spelen. De toehoorders kwamen amper tot bedaren.

Licht kan alles veranderen, niet alleen in Haydns ‘Schöpfung’. Zo is er in het Amsterdamse Concertgebouw, in een van de beroemdste concertzalen ter wereld dus, nieuw licht gekomen. Alles in het kader van een duurzamer, groener gebouw, en dus uitgevoerd met louter ledlampen.

Er is weinig ruchtbaarheid aan gegeven, geen persberichten of -foto’s, geen officiële presentatie. Het licht was er gewoon opeens, een beetje zoals dat ‘Licht’ van Haydn, alleen dan zonder diens geniale murmelende voorbereiding. Op de website van het Concertgebouw is wel een korte video te zien waarop iemand in een volle zaal het licht introduceert en kort alle mogelijkheden laat zien en uitlegt.

Ziet het er anders uit? Nou en of. Bij mijn recente bezoeken, voor aanvang van een concert als de zaalverlichting nog niet gedempt is, krijg ik steeds associaties met die ouderwetse en chique stoomcarrousel in de Efteling. Geen idee waar die ietwat vreemde associatie vandaan komt, maar ik raak hem niet meer kwijt. Het Concertgebouw dateert weliswaar uit dezelfde periode als die stoomcarrousel, maar de kermisromantiek van die laatste is toch ver verwijderd van het serieuze classicisme van het Concertgebouw?

Kermisromantiek

Misschien ligt het aan de kleuren - crèmewit en rood - maar vooral toch aan het fellere licht en aan de toegvoegde frutsels en fratsels. Zo zijn nu de platte pilaren aan de wanden boven de balkons allemaal apart uitgelicht. Daartoe zijn er houten kastjes op die pilaren gefabriceerd, waarachter indirect licht naar boven en naar beneden schijnt. Ook alle componistencartouches en de blauwe schildjes ertussen hebben een eigen bovenlicht gekregen. En als dat allemaal ‘aan’ is, komt die kermisromantiek van de carrousel toch aardig dichtbij.

Op de plek waar ik zat - boven de cartouche van Diepenbrock - kon ik de cartouche van Pijper rechtsvoor van mij op de balkonrand door dat extra licht ineens niet meer ontcijferen. Nou vind ik het persoonlijk niet zo erg dat die nare Pijper door overbelichting onleesbaar wordt, maar later zag ik vanaf het podium dat de naam van Diepenbrock juist weer niet te lezen was. Zonder dat licht kon je ze allemaal perfect lezen.

Natuurlijk is het mooi dat het Concertgebouw groener wordt, al zag ik op die video dat de zaal ook echt groen kan oplichten. En blauw, en rood. In allerlei combinaties. De kermis komt dan echt heel dichtbij. Na de explosie van licht bij Haydn laat hij aartsengel Uriël zingen: ‘Und Gott sah das Licht, daß es gut war’. Ik weet het nog niet.

Lees hier meer afleveringen van Klassiek & Zo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden