null

OpinieDrugsmanifest

En een hartgrondig nee tegen regulering: de verleiding van drugs is té groot voor jongeren

Drugshandel is in Nederland nauwelijks tegengegaan. Regulering maakt het alleen maar erger, schrijft Ans van Zeeland, voorzitter van Moedige Moeders Nederland. 

Na het schrijven van een afscheidswoord voor een vrouw die is overleden aan een overdosis drugs en die de volgende dag zal worden begraven, kregen we het D66-manifest aangereikt dat enerzijds waarschuwt voor de gevaren van drugs en anderzijds voorstelt om drugs te reguleren en daarmee de handel in drugs voorwaardelijk vrij te geven.

Wat ons aanspreekt in het manifest is het pleidooi om beter te waarschuwen tegen de gevaren van drugs. Wat we echter onbegrijpelijk vinden, is het pleidooi om drugs te reguleren in plaats van productie en handel tegen te gaan. Het argument van de schrijvers van het manifest is dat repressie niet heeft geholpen, maar er heeft nooit serieuze repressie van drugshandel plaatsgevonden in Nederland.

Nederland was de internationale gedoogkampioen en was er nog trots op ook. Hierdoor kon gebeuren dat het gebruik van harddrugs in brede kring volstrekt normaal wordt gevonden in ons land.

Maar waar vrijlaten en reguleren toe leidt, hebben we gezien met roken en alcohol: deze middelen kosten in Nederland jaarlijks tienduizenden mensen het leven. Gelukkig is nog niet het hele land aan de harddrugs, maar maak de borst maar nat als de productie van en handel in harddrugs wordt gelegaliseerd. Want een drugsverslaving heeft zeer ernstige gevolgen die schromelijk worden onderschat door wie er niet rechtstreeks mee te maken heeft.

Waarschuwende geluiden

Wetenschappers leren ons dat de hersendelen die aanzetten tot experimenteren enkele jaren eerder zijn ontwikkeld dan de delen die waarschuwende geluiden laten horen. Laten we er in godsnaam voor zorgen dat jongeren niet in verleiding worden gebracht. Dit geldt voor alcohol en roken, maar nog veel meer voor harddrugs.

Laten we repressie een faire kans geven, voordat we laten gebeuren dat het gebruik van drugs net zo om zich heen kan grijpen als nu alcohol drinken en roken. Want dan is het menselijke en maatschappelijke leed echt niet te overzien.

Legalisering of regulering is bovendien geen realistische optie omdat het buitenland niet zal accepteren dat Nederland productie van en handel in drugs reguleert, terwijl 80 procent van de hier geproduceerde drugs naar het buitenland gaat.

De georganiseerde misdaad zal die drugs blijven produceren en er samen met de staat voor zorgen dat ons land nog meer buitenlandse toeristen zal trekken, maar dan niet de toeristen waar we op zitten te wachten.

Legalisering ofwel regulering zoals D66 wil, is een klap in het gezicht van de ouders van het groeiende leger drugsverslaafden die door een hel gaan, omdat de Staat tot nu toe in gebreke is gebleven om hun kind effectief te beschermen tegen de verleiding van drugs.

D66 heeft als partij regeringsverantwoordelijkheid aanvaard. Neem die dan ook! Laat ouders van zich ontwikkelende, kwetsbare kinderen niet in de steek door ze op deze manier bloot te stellen aan een verleiding die ze niet aankunnen!

Dus een volmondig ja voor meer voorlichting over de gevaren van verslaving en andere gezondheidsrisico’s van drugs, maar ook een uitdrukkelijk ja tegen het bestrijden van productie van en handel in drugs.

En een hartgrondig nee tegen dit, de weg naar een maatschappelijke ramp bereidende, manifest.

Lees ook:

Regel een realistisch drugsbeleid en benoem een onafhankelijke staatscommissie

“Méér bestrijding, méér drugswetten en méér repressie gaan het verschil niet maken”, schrijven Vera Bergkamp (Tweede Kamerlid D66), Floor van Bakkum (manager Jellinek) en Ton Nabben (drugsonderzoeker HvA). Samen stelden ze het Manifest Drugs op.

Coalitiegenoten willen niets weten van D66-drugsmanifest. ‘Een luguber pad’

Het manifest van D66 over hervorming van het drugsbeleid is niet bepaald met gejuich onthaald door de coalitiegenoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden