En de winnaar is ... o nee, toch niet

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Tenenkrommend was het: de feestelijke uitreiking van de 'Radio 2 Zomerhit' bij onze zuiderburen, afgelopen zondag. De Vlaamse minister van cultuur Sven Gatz was opgetrommeld om in een live-uitzending op tv de winnaar bekend te maken. "Milow!" riep hij enthousiast. Terwijl de zanger, zichtbaar verbaasd, het podium beklom, begon de presentator van de show plots zenuwachtig heen en weer te schuiven. "Blijkbaar hebben we een probleem", stamelde hij. "Oprechte excuses, Milow."

Nee, de prijs was niet voor de zanger. Milow greep de microfoon, bedankte het publiek evengoed hartelijk en zei: "Dan zal het Clouseau wel zijn." Weer mis. Het was K3, met hun stampende meezinger 'Ushuaia'. De meiden - het trio heeft een ingrijpende verjongingskuur ondergaan - namen de prijs wat schaapachtig in ontvangst. Milow was intussen al afgedropen. Hij vertrok, maar niet omdat hij boos was, vertelde hij later. Er stond die avond ook nog een optreden in Duitsland op het programma.

Het kostte omroep VRT even om uit te zoeken hoe dat nu kon gebeuren. Wat bleek: in de enveloppe die aan de minister was gegeven zaten kaartjes met de namen van alle genomineerden, vier in totaal. Alleen was men vergeten de drie verliezers er uit te halen.

Heel flauw, vond Milow, om het "op een arme man te steken die het envelopje kwam afgeven". De hele show was volgens hem een rommeltje. De K3-tjes kwam hij een dag later alweer tegen op een strandfestival in Oostende. De meiden trokken een Milow T-shirt aan en ze gingen samen op de foto.

De vertoning deed denken aan een afgang een jaar geleden. Die voltrok zich voor een iets groter publiek. Presentator Steve Harvey mocht in Las Vegas de Miss Universe-verkiezing aan elkaar praten. Toen hij tenslotte met de laatste twee missen op het podium was overgebleven - die van Colombia en de Filippijnen - riep hij miss Colombia uit tot winnaar. Ze had de kroon al op haar hoofd toen Steve de microfoon pakte en zei: "Ik moet m'n excuses maken."

Het publiek werd wild, de missen uit het gehele universum, die ook op het podium stonden, sloegen de handen voor hun mond. Miss USA, die derde was geworden, kreeg de slappe lach. Terwijl miss Colombia niet leek te beseffen wat er gebeurde, schreed miss Filippijnen verbijsterd naar voren. Daar ging de kroon, van het ene hoofd naar het andere.

"Het waren de gelukkigste vierenhalve minuut van mijn leven", huilde miss Colombia later. Steve gaf ruiterlijk toe dat hij niet goed op het kaartje had gekeken. Hij putte zich dagenlang uit in excuses en uiteindelijk vergaf miss Colombia hem. Zo niet haar landgenoten. Steve werd bedolven onder de doodsbedreigingen.

Ach, het gebeurde ook bij 'Australia's Next Top Model', het overkwam premier Balkenende bij de Cap-Awards en het ging ook eens bijna mis bij de 3FM-awards. Alleen was presentator Gerard Ekdom zo snugger om het even te checken - hij kon niet geloven dat Moke had gewonnen van Kane.

Voor de verliezers is het eigenlijk niet eens zo erg. Ze worden bedolven onder medelijden en zijn in één klap bekender dan de winnaar. Miss Colombia sierde meer covers dan haar tweede plaats rechtvaardigde.

Veel erger is het als een fout niet wordt rechtgezet. Zo lijdt actrice Marisa Tomei al sinds 1993 onder het gerucht dat zij ten onrechte een Oscar kreeg voor haar bijrol in 'My Cousin Vinny'. De zaal reageerde met ongeloof toen de stokoude Jack Palance haar naam riep: Was hij seniel? Dronken? Hoe kon Marisa veteranen als Judy Davis en Vanessa Redgrave verslagen hebben? Het moet wel onzin zijn, maar het verhaal houdt hardnekkig stand. Voor Marisa's naamsbekendheid was het in ieder geval beter geweest als ze het beeldje weer had moeten inleveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden