En de tv-dandy van het seizoen is...

Opmerkelijk hoe snel de drie terroristische aanslagen van vrijdag uit het tv-nieuws verdwenen. Zaterdag ging 'Nieuwsuur' al weer over Grexit, en 'EenVandaag' had het over eenzaamheid. Zou het komen doordat twee van die drie terreuracties buiten Europa plaatsvonden? En die in Lyon 'slechts' één dode tot gevolg had?

Zo werkt dat met nieuws. Hoe verder van huis, hoe kleiner de importantie. Die regel geldt niet alleen voor verslaggevers, maar ook voor overheden. 'Zembla' (Vara) herinnerde ons er pijnlijk aan dat de WHO de Afrikaanse ebola-epidemie pas aanpakte nadat twee Amerikaanse zendelingen ziek waren geworden. Het was toen dag 225 van de humanitaire ramp.

Nu draait alles dus om het Griekse bankroet. Pas zagen we dat land door de ogen van George Harinck in 'Om de oude wereldzee'. Die Ikon-reis, in de voetsporen van Abraham Kuyper, is inhoudelijk op deze plek al besproken. Daarom nu tijd voor een leuk detail, iets zomers, iets frivools: Harincks hoed. De presentator draagt zijn hoofddeksel werkelijk overal. Op straat, en bij de mensen thuis. Zelfs in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem ging de hoed niet af. En om zijn hals bungelt steeds een sjaaltje.

Omdat ik de serie in haar opzet te weinig coherent vind, ben ik steeds meer op dat sjaaltje gaan letten. En spoedig gebeurde er iets vreemds met mij. Ik zag Harinck plots voor me toen hij veertig jaar jonger was. Ook weer met zo'n leuk sjaaltje. Een boerenbont exemplaar, als ik me niet vergis. Het was medio jaren zeventig op het atheneum in Kralingen, waar we beiden student waren, hij een klas hoger dan ik! Als ik me goed herinner werd zijn klas 'Children of the Revolution' genoemd, naar de hit van T. Rex. Een hoofddeksel droeg hij in die jaren nog niet. Maar 'sjaalverslaafd' was hij dus wel al.

De Harinck-hoed is tot en met de slotaflevering van gisteren een gimmick gebleven. Die enkele keer dat hij hem af had, raakte je in paniek. Waar is-ie? Oh gelukkig, hij ligt op het dashboard. Een ware tv-dandy is Harinck echter nog niet. Die ambitie heeft hij waarschijnlijk ook geenszins, anders had hij niet steeds met die rare bruine tas over z'n schouder gelopen. Een dandy let op elk detail. Zelfs zijn nonchalance is bestudeerd.

Veel dandyesker is Michael Schaap. In zijn prachtige VPRO-serie 'De hokjesman' (nu in de herhaling) wandelt hij in driedelig bruin pak en een rood vlinderstrikje onze huiskamers binnen. Als een echte, traditionele antropoloog, à la Harrison Ford in 'Raiders of the lost ark'.

Maar Sven Kockelmann (KRO) spant natuurlijk de kroon. Wat zou hij vanavond weer dragen bij de herstart van zijn 'Oog in oog'? Zou 't weer het grijs geruite pak met licht overhemd, bijpassend pochet, donkerblauw vest en blauwe stippeldas zijn? Een elegante combinatie, waarmee hij afgelopen maart zelfs zijn gast Jort Kelder, toch ook een heer, overtroefde. Kockelmann is, vermoed ik, een dandy in de oorspronkelijke zin van het woord: kleding als esthetisch statement tegen de gevestigde (burgerlijke) cultuur. Ook in zijn metier. Hij provoceert graag.

Daarmee is de KRO-ster onbetwist Hilversums dandy nummer één. En dat vrolijke nieuws mag in een tijd van Grexit en terreur ook weleens worden verteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden