En de rekening gaat naar Pronk

ENSCHEDE - In de keuken van de woonwagen gaat Nellie Pril nog eens rond met de koffiekan. Nee, voor een borrel is het nog te vroeg. Bovendien zou uitbundige feestvreugde niet gepast zijn, want het ,,is toch wel sneu voor Klaas''. Haarman heeft zijn vuurwerkbedrijf ,,van de grond af opgebouwd''.

De bewoners van het woonwagencentrum langs de Winterweg zijn niettemin ,,heel opgelucht'' dat de gemeente Enschede Klaas Haarman voor 5,5 miljoen gulden uitkoopt. Over twee maanden moet het professionele vuurwerk uit het bedrijf zijn verdwenen. ,,Ik hoop dat er voor die tijd niets gebeurt. Zo lang dat spul er ligt, ben ik toch bang dat er wat misgaat'', verzucht Anneke Becks aan de keukentafel van de familie Pril. Becks begon kort na de vuurwerkramp een actie om het vuurwerkbedrijf weg te krijgen. Minister Pronk van milieu kreeg ruim 5000 handtekeningen aangeboden. Voorzichtig: ,,Ik ben tevreden als Haarman inderdaad weggaat''.

De gemeente Enschede, door schade en schande wijs geworden, formuleert het nog behoedzamer. Door de overeenkomst met Haarman ,,is er zicht op het herstel van de gevoelens van veiligheid in de omgeving van het bedrijf''. Met dank aan Pronk, die het grootste deel van de 5,5 miljoen betaalt, kan de gemeente haar gezicht redden. De 800 huizen op de Vinex-locatie 'De Eschmarke' lagen te dicht bij het vuurwerkbedrijf, maar kunnen nu alsnog worden gebouwd. De weg is ook vrij voor uitbreiding van het Euregio-bedrijvenpark. Dat was nooit gelukt met alleen de strenge controles waaraan de gemeente Haarman het afgelopen jaar onderwierp.

Voor Klaas Haarman (52), die na de vuurwerkramp de Kop van Jut van Enschede werd, is het een dag met gemengde gevoelens. ,,We hadden hier een heel fijn bedrijf. De laatste vijf jaar hebben we geen enkel ziekteverzuim gehad; we gingen altijd met plezier aan het werk.''

Haarman blijft wel actief in de vuurwerkhandel. De opslag in Enschede gaat leeg. Het verkoopkantoor blijft aan de Winterweg gevestigd. In Duitsland heeft Haarman op drie plaatsen in totaal een miljoen kilo vuurwerk liggen, overwegend licht consumentenvuurwerk. Professioneel vuurwerk gaat Haarman ,,vlak over de grens'' opslaan om niet te hoeven voldoen aan de nieuwe regel dat professioneel vuurwerk op minimaal 800 meter van de dichtstbijzijnde bebouwing moet liggen.

De gemeente prijst Haarman om zijn 'verantwoordelijkheidsgevoel'. Haarman zelf houdt zich op de vlakte over het optreden van de gemeente. Tot 13 mei 2000 konden vuurwerkbedrijven in Enschede ongehinderd hun gang gaan. Na de ramp verdrongen de controleurs van gemeente en Rijksinspecties elkaar om bij wijze van spreken het laatste rotje persoonlijk te controleren. Haarman: ,,Ik had de pech dat ik in Enschede zat. De gemeente kon het er naar buiten toe niet bij laten zitten. Sinds 13 mei 2000 heb ik 164 controles gehad. In het begin waren die heel intensief. Later heb ik ze de sleutel van de bunkers maar gegeven, dan kon ik wat anders gaan doen.''

Pronk kon gisteren na zijn werkbezoek aan Enschede melding maken van de forse bijdrage van het ministerie van vrom. Dat heeft een pot van 80 miljoen gulden voor het saneren van de vijftig bedrijven in professioneel vuurwerk. Die hebben nog twee jaar de tijd om hun opslag te verplaatsen of te sluiten. Zo lang kon Enschede niet wachten. In april van dit jaar kocht de gemeente All Round special effects al uit voor zo'n drie miljoen gulden, grotendeels betaald door vrom. Ook de rekening voor het uitkopen van Haarman kan Enschede doorschuiven naar Pronk.

In zijn woonwagen noemt Frits Pril de uitkoopsom van 5,5 miljoen gulden ,,ontzettend veel geld''. Zijn vrouw Nellie wil er niet van weten. ,,Het was die man zijn levenswerk. Dat is met geld niet te betalen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden