En de Navo vuurde een twitterbericht af

Het 'Journaal'speelde op safe. Terwijl 'EenVandaag' rond half zeven meldde dat Russische soldaten twee vliegvelden op de Krim hadden bezet, sprak Astrid Kersseboom anderhalf uur later nog voorzichtig over 'het lijkt erop dat...' "Zijn het Russen of niet?", vroeg de NOS-presentatrice vrijdagavond aan correspondent David-Jan Godfroid. "Moeilijk te beantwoorden", vond de Rusland-correspondent, "maar het heeft er alle schijn van."

Wat een verademing, deze journalistieke behoedzaamheid. Een steeds zeldzamer verschijnsel in een tijd van hypes en social media. Pas iets vertellen als je het zeker weet, zo hebben we het geleerd op de School voor de Journalistiek. Godfroid is met zijn trouwe bruine hondenogen sowieso een baken van geloofwaardigheid. België valt Noord-Korea binnen? Ik zou het uit zijn mond direct geloven.

Het waren vooral journalisten, naast deskundigen en militairen, die de Krim-oorlog voor ons duidden: David Godfroid en Saskia Dekkers ter plekke, NRC-journalisten Hubert Smeets en Marcel Krielaars in de 'Nieuwsuur'-studio. Opvallend weinig politici. Minister Timmermans van buitenlandse zaken was pas zondagavond in 'Nieuwsuur'te horen. Tekenend voor de politieke onmacht van het Westen? 'Nieuwsuur'-presentator Twan Huys vroeg een avond eerder aan Krielaars: "De EU heeft geen plan, behalve dat de ministers van buitenlandse zaken maandag gaan vergaderen." Krielaars: "Gênant. Dit is Boedapest 1956, Praag 1968. De EU zou wel eens te laat kunnen zijn. Allerlei andere voormalige Oostbloklanden, en nu EU-leden, worden al zenuwachtig."

Niet alleen de EU, ook de VS en de VN leken besluiteloos. Tom Kleijn, vanuit New York: "Obama weet niet goed wat voor rol hij wil spelen, en de Veiligheidsraad van de VN kan het zelfs niet eens worden over de status van de vergadering en de agenda." En de Navo? Die deed 'de gevaarlijkste confrontatie tussen Oost en West sinds de Koude Oorlog' ('Journaal') af met een tweetje. "Rusland moet de soevereiniteit van Oekraïne respecteren", twitterde secretaris-generaal Rasmussen." Is dát tegenwoordig de manier van doen?", stamelde Huys verbijsterd.

Hoe lang zal het nog duren voordat ook het vasteland van Oekraïne aan de beurt is, vroeg de tv zich af , iets waarvoor met name de Duitse pers al weken waarschuwt ('Na Winterspelen grijpt Poetin in'). Pieter Waterdrinker, correspondent van De Telegraaf, kwam er zaterdagavond over vertellen in 'EenVandaag', dat ter plekke blijkbaar zonder eigen man zat. Geheel vlekkeloos verliep het kruisgesprek met de altijd net iets te parmantige presentator Bas van Werven niet. "Er dreigt een levensgevaarlijke situatie", waarschuwde Waterdrinker. "Zowel in de Doema als in de Federatieraad is een stille oorlogsverklaring afgegeven." Waarop Van Werven: "Ik wil eerst even naar iets anders: is er een oorlogsverklaring?"

Niettemin voelde Hilversum precies de angst in de huiskamer aan: wordt dit een nieuwe Anschluss? Sommige demonstranten in Charkov spraken zelfs verlekkerd over aansluiting bij de Sovjet-Unie. Krijgen we geleidelijk de oude, grote Sovjet-Unie terug? VVD' er Hans van Baalen dacht van niet. "De Russen zullen niet doorstoten, veel te kostbaar", zei hij in 'Pauw & Witteman'. Maar dat was vrijdagavond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden