En de grootste Willy Wortel is...

De USB-aansluiting, de bionische hand, of toch de mini-processor die overal in zit? Vijftien uitvinders zijn vandaag in Amsterdam kanshebber bij de 'Oscar voor de wetenschap' van het Europees Octrooibureau.

Ajay V. Bhatt (56), uitvinder van de USB, categorie: Niet-Europese landen, VS
"Het begon met mijn vrouw die een printer wilde aansluiten op haar computer. Het lukte niet, bekend probleem. Het was toen, in de jaren negentig, echt onmogelijk om scanners, printers en modems aan te sluiten. Zelfs voor mij als computertechnicus. Ik wilde dit veranderen en diende met vier collega's bij Intel een onderzoeksvoorstel in. Hieruit is de USB geboren: een standaard voor de aansluiting van apparatuur op computers. Van ons vijftal zijn er nog drie over. Iemand uit ons team is overleden. De ander, Shaun, is lang geleden weggegaan bij ons bedrijf. Niemand weet waar hij uithangt. Ik ben niet trots op onze uitvinding, voel me vooral voldaan. Het leuke is dat door de bekendheid die ik met de USB heb verworven, ook mijn ouders nu snappen wat ik doe. Ze lezen de interviews en zien me op tv."

David Gow (56) uitvinder van de bionische hand, categorie: kleine en middelgrote bedrijven, Schotland
"De vingers van de mechanische hand, de i-limb, bevatten elk een motortje. Hierdoor kunnen ze afzonderlijk van elkaar bewegen. Ik wilde een zo menselijk mogelijke kunsthand maken. Het moeilijkst was het fabriceren van de nephuid. Dat heb ik uitbesteed aan een Amerikaans bedrijf. Maar vergeet niet: deze uitvinding is Schots! Laatst schudde een Amerikaanse militair die deze prothese droeg, de hand van president Obama. Dacht men meteen dat het een Amerikaanse uitvinding was. De kunsthand kost 12.000 euro en wordt in het Verenigd Koninkrijk niet vergoed. Het is mijn wens dat dit verandert. En dat de kunsthand er ook in kinderformaat komt. Ik zag op tv een programma over kinderen met enorme handprotheses. Dat kan beter, dacht ik."

Sophie Wilson (54) uitvinder van de ARM-processor, categorie Oeuvreprijs, Engeland
"Dertig jaar geleden vond ik de ARM-processor uit, een chip die het brein vormt van bijna alle elektronische apparaten. Grote kans dat er een in je smartphone, digitale fotocamera of tablet zit. De chip zorgt ervoor dat deze apparatuur sneller werkt en zo min mogelijk energie verbruikt. Ik ben altijd bezig geweest met techniek. Mijn moeder was scheikundelerares en maakte al haar lesmateriaal zelf. Als we thuiskwamen van school was de keukentafel vaak bezaaid met onderdelen van meetinstrumenten. Samen zetten we die dan in elkaar. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. De meeste mensen kunnen zich geen voorstelling maken bij mijn beroep 'ingenieur'. Ze denken vaak dat ik automonteur ben. Op feestjes zeg ik daarom dat ik artikelen schrijf over techniek, wat ook waar is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden