En de gouden kalveren gaan naar ...

BELINDA VAN DE GRAAF

De prijswinnende actrice Hannah Hoekstra en acteur Issaka Sawadogo in het Beatrix Theater in Utrecht gisteravond. Daar werd het Gala van de Nederlandse Film gehouden. Verbazing was er alom toen bleek dat de favoriet in de race om de Gouden Kalveren, de tienvoudig genomineerde boekverfilming 'Publieke werken', zonder prijzen huiswaarts keerde. Winnaar met drie Gouden Kalveren werd 'The Paradise Suite' van scenarist en regisseur Joost van Ginkel (45).

De mozaïekfilm over het lot van een handvol immigranten in Amsterdam werd uitgeroepen tot beste film, en ontving Gouden Kalveren voor beste scenario en beste acteur. Sawadogo was de enige niet-blanke onder de genomineerde acteurs, en de enige niet-Nederlander. Issaka Sawadogo (50) is een acteur uit Burkina Faso die zich in Noorwegen vestigde en met de Belgische regisseur Nicolas Provost het veelgeprezen 'The Invader' maakte. In 'The Paradise Suite' speelt hij de Afrikaanse Yaya die via illegaal werk op een Hollandse rozenkwekerij in een ondergronds prostitutienetwerk terechtkomt. Met de bekroning voor The Paradise Suite en hoofdrolspeler Sawadogo bracht het Nederlands Film Festival de roep om meer (culturele) diversiteit in de Nederlandse film meteen in praktijk.

Sawadogo gaf met zijn bekroning onder anderen Gijs Scholten van Aschat ('Publieke werken') het nakijken, evenals diens zoon Reinout Scholten van Aschat ('Beyond Sleep'). De Hermans-verfilming 'Beyond Sleep' van regisseur Boudewijn Koole werd een goede tweede, met Gouden Kalveren voor beste regie, muziek en sound design.

Hannah Hoekstra (29) maakte haar favorietenrol wel waar, ze ontving het Gouden Kalf voor haar titelrol in 'De helleveeg'. Ook haar tegenspeelster Anneke Blok viel in de prijzen, ze werd uitgeroepen tot beste actrice in een bijrol. Beste acteur in een bijrol werd Marcel Hensema voor zijn rol als evangelist in 'Knielen op een bed violen'.

Opnieuw werden de prijzen dit jaar toegekend door vakgenoten. Die konden stemmen op films die tussen 15 juli 2015 en 15 juli 2016 in première gingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden