En de gezondheid van ouderen?

Het ministerie van VWS lijdt aan tunnelvisie als het om gezondheidspreventie gaat: alle ballen op jongeren, en ouderen blijven buiten spel.

Vandaag wordt de begroting van VWS behandeld. Er wordt, op een totaal van 83 miljard euro, 9 miljoen euro uitgetrokken voor het Nationaal Programma Preventie (NPP). Alle plannen om gezondheidsklachten te voorkomen staan opgetekend in dit programma, dat zich laat samenvatten als 'jong geleerd, is oud gedaan'. Om diabetes, overgewicht, roken, drinken en onvoldoende beweging tegen te gaan, wordt ingezet op een gezonde schoolomgeving. Dat moet leiden tot 850 gezonde scholen, een daling van obesitas bij kinderen, minder jonge rokers, minder schadelijk alcoholgebruik en meer jongeren die voldoende bewegen. Ook zet het programma in op gezondheidspreventie van werkende mensen.

Dat is allemaal prima. Het is echter zeer opmerkelijk dat ouderen in het NPP niet voorkomen. Weliswaar vormen ouderen geen heterogene groep en verloopt veroudering bij iedereen anders, toch valt er bij deze doelgroep volgens huisartsenexpertgroep Laego en de koepel van ouderenorganisaties CSO veel gezondheidswinst te behalen.

Ruim een kwart van de 65-plussers is vatbaar voor ernstige gezondheidsproblemen. Volgens prognoses van het SCP zal het aantal kwetsbare ouderen tot 2030 toenemen met ruim 300.000 naar meer dan 1 miljoen. Kwetsbaarheid tijdig in het vizier krijgen is dus essentieel. Ongemakken komen niet in één keer, maar sluipenderwijs.

Gelukkig is er een groep kaderhuisartsen ouderengeneeskunde die vroegtijdige signalering hoog in het vaandel hebben staan en kwetsbaarheid bij ouderen kunnen verminderen en voorkomen. Mede door inspanningen van de honderd kaderhuisartsen ouderengeneeskunde neemt de signaleringsgevoeligheid en kennis op gebied van ouderengeneeskunde in Nederland zienderogen toe.

Niet alles bevindt zich binnen de actieradius van de eerstelijns zorgverleners. Er zijn goede argumenten om ook te richten op adequate gezondheidsvoorlichting en leefstijl van ouderen. Gedragsverandering levert ook bij ouderen gezondheidswinst op. Een paar voorbeelden. Eén op de vijf ouderen heeft een ernstig overgewicht (RIVM, oktober 2013). Dit pleit voor een campagne 'Ouderen op gezond gewicht'. Voldoende vitamine D vermindert het risico van vallen en botbreuken; tijd dus voor een 'schijf van grijs'.

Preventie loont, juist bij ouderen. Gezond ouder worden en blijven is méér dan een landelijk deltaplan dementie. Een levensloopbenadering in het NPP had meer gesierd. Geen aandacht voor gezond ouder worden en blijven is zeer wonderlijk in deze tijd dat ouderen steeds meer langer zelfstandig moeten blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden