En de duurste straat ligt in...

De Konijnenlaan in Wassenaar is de duurste straat in Nederland. Gemiddeld kost een woning daar 2,3 miljoen euro.Beeld Screenshot google maps

Hier geen fietsen die tegen de gevels leunen of slordig geparkeerde auto's op straat. Nee, de Konijnenlaan in Wassenaar is on-Hollands kuis. Rijwielen en Mercedessen staan keurig geparkeerd achter de hoge hekken van alleenstaande villa's. De erven liggen er aangeharkt bij, de hagen zijn perfect gesnoeid en op de smalle weg is geen hondendrol, kauwgomrestje of zelfs afgedwarreld blad van een van de vele loofbomen in de omgeving te bekennen. De gemiddelde prijs van een optrekje aan deze laan? 2,27 miljoen euro.

Daarmee is de Konijnenlaan de duurste straat in Nederland, becijferde technologiebedrijf Calcasa in het 'Jaarverslag 2015 Miljoenenwoningen' dat vandaag uitkwam. Uit datzelfde jaarverslag blijkt ook dat het aantal Nederlandse koopwoningen dat een miljoen euro of duurder is in het afgelopen jaar met zo'n twintig procent is toegenomen tot bijna 40.000. Vooral in Amsterdam en omstreken staan er veel: 6450 stuks. De regio's Utrecht en 't Gooi & Vechtstreek nemen de tweede en derde positie in beslag.

Petra Visser, senioronderzoeker van Calcasa, schrijft de groei van het aantal miljoenenwoningen toe aan de stijging van de huizenprijzen. "Sinds het derde kwartaal van 2013 stijgen ze weer. Die stijging komt onder andere door de lage hypotheekrente en het vertrouwen van consumenten om hun huis weer op de markt te zetten. Huizen die voorheen 900.000 of 950.000 euro waard waren zijn nu tot een miljoen euro of daarboven gestegen."

Villabezitter klimt snelst uit dal

Afgelopen jaar werden er bijna 2300 woningen van een miljoen of duurder verkocht voor de gemiddelde prijs van 1,4 miljoen euro. De villabezitter die tijdens de crisis nog de hardste klappen kreeg, lijkt daarmee het snelst uit het diepe dal te klimmen waarin de huizenmarkt verkeerde. Zag de gemiddelde huizenbezitter de waarde van zijn woning met 3,9 procent stijgen, woningen van meer dan een half miljoen werden maar liefst 5,9 procent meer waard. De voornaamste aanjager hiervan: de lage hypotheekrente. Die rente schommelde in 2010 nog rond de 5 procent, inmiddels is een percentage van rond de 2 geen uitzondering. Kortom: het kopen van woningen is de afgelopen jaren aantrekkelijker geworden.

In Amsterdam, waar de vraag naar woningen aanzienlijk groter is dan het aanbod, draagt de lage hypotheekrente bij aan een overspannen huizenmarkt. Dat is deels terug te zien in de cijfers van Calcasa. Een paar maanden geleden ontdekte het bedrijf dat veertig procent van de kopers meer biedt dan de vraagprijs. Uit het jaarverslag van Calcasa blijkt verder dat kopers in het hogere segment in Amsterdam slechts 9 procent van de vraagprijs eraf hebben onderhandeld. Woningzoekenden in Brabant halen gemiddeld 27 procent van de vraagprijs af.

Komen er nog meer miljoenenwoningen bij?

Of het aantal woningen van een miljoen of duurder de komende jaren zal toenemen, vindt Visser moeilijk te zeggen. De vooruitzichten zijn er wel naar. Zo steeg het aantal miljoenenwoningen sinds 2013 met 37,9 procent. En voerde de regio Haarlem (inclusief Bloemendaal en Heemstede) vorig jaar voor het eerst de lijst aan van miljoenenwoningen die het meest in waarde gestegen zijn: 10,1 procent. Nu de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, de rente nog verder heeft verlaagd, wordt lenen nog voordeliger en kan de hypotheekrente verder omlaag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden