Update

En dat is rechtszaak nummer drie tegen V&D

null Beeld anp
Beeld anp

V&D's strijd om voort te kunnen bestaan, wordt steeds grimmiger. Ook vakbond CNV begint een kort geding tegen V&D. De warenhuisketen wilde het loonoffer van 5,8 procent niet van tafel halen.

Redactie / ANP

V&D wil dat het personeel akkoord gaat met die loonsverlaging. De bond had het bedrijf vorige week gesommeerd om die eis uiterlijk woensdagmiddag in te trekken. Maar noch deze, noch andere maatregelen ten aanzien van het personeel zullen worden ingetrokken, zo liet de winkelketen vandaag telefonisch aan CNV weten.

"V&D wilde wel in gesprek en er was volgens het warenhuis wel een klein beetje onderhandelingsruimte, maar ze weigerden de eenzijdig doorgevoerde salarisverlaging van 5,8 procent terug te draaien", zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer. "De V&D wist dus dat het niet tot een gesprek zou komen, want dat was een voorwaarde. Dit heeft V&D ons telefonisch laten weten." Daarna kondigde de vakbond onmiddellijk aan naar de rechter te stappen.

Update 16:20:
Een woordvoerster heeft laten weten dat V&D wel bereid is de loonmaatregel te verzachten. De salarisvermindering van 5,8 procent wordt nu in twee fases ingevoerd over een langere periode: per 1 februari 2015 de eerste 3 procent en vanaf februari 2016 het resterende deel van 2,8 procent. "Verder zullen we de maatregel rond de seniorenuren aanmerkelijk verzachten. Verdere invulling hiervan wordt op dit moment bekeken", aldus de woordvoerster.

Voor vakbond CNV is een en ander geen reden af te zien van een eerder op de dag aangekondigde kort geding tegen V&D om de salarisverlaging. "Het blijft een eenzijdig opgelegd loonoffer van 5,8 procent, ook al gebeurt dat in twee stappen", aldus Den Heijer.

Rechtszaken
FNV dreigde vorige week eveneens met een kort geding. Maar de bond wacht hiervoor eerst een uitgebreidere schriftelijke reactie van V&D af.

Dinsdag moest V&D al voor de rechter verschijnen omdat het onder zijn huurverplichtingen voor de winkels probeert uit te komen. Vastgoedbedrijf IEF Capital eiste in een kort geding de ontruiming van de vier belangrijkste filialen, in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. Vrijdag volgt hierover een uitspraak.

Volgende week is er nog een rechtszaak. Beleggingsmaatschappij Prowinko spant een kort geding aan om V&D uit zijn pand in Roermond te zetten wegens huurachterstand. Hiervoor is nog geen specifieke datum vastgesteld.

Ondanks de rechtsgang houdt CNV overigens wel de lijnen open naar V&D. Den Heijer: "Praten kan natuurlijk altijd, maar de rechtsgang zal doorgang vinden zolang V&D niet bereid is de loonmaatregelen van tafel te halen." Een datum voor het kort geding is nog niet bekend.

Paniekvoetbal
De manier waarop V&D probeert de zaak te redden getuigt van paniekvoetbal, zei retaildeskundige Cor Molenaar eerder deze week in Trouw. Loonoffers en lagere huren zullen op termijn niet helpen: "Het bedrijf pakt de oorzaken van de slechte financiële situatie niet aan. Het trieste is dat klanten niet meer kopen bij V&D, en dat het bedrijf daar de afgelopen jaren nooit iets aan heeft gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden