En dan valt het met Hamas heus wel mee?

Jumelages – nooit geweten dat Rotterdammers er zo dol op zijn. Met liefst 29 steden onderhoudt de gemeente . Ter vergelijking: Utrecht en Den Haag zijn beide aan twéé steden geparenteerd, mijn eigen Amsterdam is bevriend met drie.

Maar links Rotterdam vindt dat er nog wel een bij kan. Opmerkelijk genoeg kiest het niet voor Konya (Turkije), Bouake (Ivoorkust) of Shiloh (Zambia) – steden die stuk voor stuk hebben laten weten op zoek te zijn naar een partner. Nee, de Rotterdammers lieten hun begerig oog vallen op de Gazastrook.

Dinsdag werd er een hele avond aan de kwestie gewijd, op initiatief van de SP. De actie ’Rotterdam voor Gaza’ heeft de hartelijke steun van GroenLinks én van enkele PvdA’ers die in januari het manifest ’Doorbreek de Stilte’ publiceerden.

De Stilte? Jawel. Die was u als mediaconsument wellicht niet opgevallen – het volk van pakweg Darfur, Noord-Korea of Somalië mocht per slot willen dat hun lot wereldwijd zoveel aandacht trok als dat van de Palestijnen. Maar dat ziet u helemaal verkeerd.

Ook meende u wellicht dat lokale politici wel wat anders aan het hoofd hebben dan de internationale politiek. De verloedering van de oude wijken, bijvoorbeeld. Of de opvolging van burgemeester Ivo Opstelten. Alweer mis.

De Rotterdamse sociaal-democraten waarschuwen in hun manifest Israël voor de laatste maal. Het land dient, kort en goed, een einde te maken aan „de bezetting van Palestijns gebied”. En Nederland moet eindelijk eens moed tonen. „Als wij Israël niet durven aanspreken, gegijzeld als we zijn door een historisch schuldgevoel, zijn we ook bezig alle Joden over de hele wereld in dit conflict te gijzelen.”

Interessante redenering. Maar hoezo zou je dit nobele doel bereiken door uitgerekend met Gaza zusterbanden aan te gaan? Zelf motiveren de initiatiefnemers het zo: „De Gazastrook in Palestina telt ruim 1,3 miljoen inwoners – ongeveer evenveel als de regio Rijnmond. Gaza heeft een vergelijkbaar oppervlak. Gaza verkeert echter in een onvergelijkbare positie. De gevolgen van een jarenlange oorlogssituatie zijn overal zichtbaar. Daarom willen wij dat Gaza zusterstad wordt van Rotterdam. Zodat de gemeente Rotterdam én de Rotterdammers zelf de mensen in Gaza kunnen helpen.”

Nu is daar, zoals bekend, sinds enige tijd Hamas aan de macht. En wie banden aanknoopt met ’de mensen in Gaza’, knoopt onherroepelijk banden aan met Hamas. De actievoerders zien er blijkbaar geen been in.

Ik weet het, zelfs de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid had in 2006 warme woorden voor Hamas. Nederland, vond de WRR, moet gewoon spreken met de club. En ook elders wint de partij aan Salonfühigkeit. Akkoord, haar Handvest bevat weinig vredelievende passages. En haar blazoen is evenmin vlekkeloos. Maar terreurbeweging? Wij moeten, luidt de boodschap, niet zo wantrouwend zijn. In de praktijk valt het heus mee met Hamas.

Zou het? Vorige week berichtte deze krant over het onderwijs in de Gazastrook. Geheel conform voornoemd Handvest leren schoolkinderen dat ze alle Israëliërs uit Palestina moeten verdrijven „want er bestaat niet zoiets als Israël”.

In de reportage komt ook een schoolhoofd aan het woord. „We moeten het denken en de mentaliteit van de mensen veranderen, door het islamitische gedachtengoed te verspreiden, in alle rust en met volharding.”

Intussen neemt de druk op schoolmeisjes en studentes om het hoofd te bedekken met de dag toe. En krijgen docenten die niet zuiver genoeg zijn in de leer de wacht aangezegd.

Wie vriendschappelijke banden wenst aan te knopen met zo’n bewind, is op z’n minst stekeblind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden