En dan nu graag een Maand van de Nuchterheid

In een interview pleitte Joep de Hart, socioloog bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, dinsdag voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de 'ongebonden spirituelen'. Naar verluidt zijn zij inmiddels met z'n vier miljoenen, ofwel 26 procent van de Nederlandse bevolking. Toch is hun denken en streven aan de universiteiten nauwelijks een thema.

De Hart heeft een punt. De opmars van het zelfgebreide geloof verdient ons aller aandacht. Al was het maar om enigszins te begrijpen waarom zoveel mensen zich zoveel malligheid op de mouw laten spelden.

Neem de Maand van de Spiritualiteit die sinds 2007 jaarlijks over het land spoelt. Dit dagblad, ik kan het ook niet helpen, is een van de initiatiefnemers, naast omroepvereniging KRO en uitgeverij Ten Have. Genoemde maand, die om duistere redenen dit jaar veertien dagen telt, loopt zaterdag ten einde. We zitten er dus middenin.

De beginselverklaring klinkt al tamelijk mysterieus. "Spiritualiteit kan heel concreet evenwicht, voeding en richting geven in een complexe wereld", aldus de website. "Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, door bewuster te werken en met anderen om te gaan, vinden we balans, kan het leven gaan bruisen en leven we met 'hartstocht'."

Als u doorgrondt wat hier staat, neem ik mijn hoed diep voor u af. De activiteitenagenda zelf stelt me voor nog grotere raadsels. Je vindt er rijp naast groen, lezingen van gerespecteerde auteurs naast bijeenkomsten van onversneden new-agesignatuur.

De maand opende op 11 januari met een 'stiltemeditatie' op het Amsterdamse Museumplein - wellicht heeft u de foto van de sereen blauwbekkende deelnemers in deze krant gezien. De website prees het evenement aan door te verwijzen naar het 'Maharishi Effect': als in een stad 1 procent van de bevolking mediteert, doet dat de criminaliteitscijfers dalen. Die claim, gedurig uitgedragen door aanhangers van de zogeheten Transcendente Meditatie, werd decennia geleden al ontkracht. In Fairfield, Iowa bijvoorbeeld, mediteerde liefst 13 procent van de inwoners. Toch bleven de misdaadcijfers stabiel.

Andere activiteiten beloven al evenzeer heilzame effecten. Vanavond kunt u bijvoorbeeld om 20.00 uur naar de bibliotheek te Arnhem voor een workshop 'Engelenkaart Reading'. Daar leert een helderziende hoe u via engelen in contact treedt met 'overleden baby's (inclusief miskraam)', 'overleden dieren' dan wel 'dieren die mishandelt (sic) zijn'. Ook kunt u de wezens om hulp vragen bij 'aankoop of verkoop van een huis' dan wel bij het verliezen van 'de laatste paar kilo's'. "Wat kunnen engelen voor jouw (sic) betekenen? Heel erg veel."

Voor morgen staat te Maassluis een 'Klankschaal meditatie' op het programma, alwaar om 19.00 uur 'een geleide visualisatie' u de weg wijst naar uw eigen 'rustcentrum' en u de regenboog gaat verkennen.

Zaterdag is er dan nog, onder veel meer, om 11.00 uur een samenzijn te Zutphen van een club die zich de Wereld van de Wijsheid noemt. Daar maakt u 'via speelse contacten' kennis met de energie van 'de Leraren' teneinde 'alvast een grotere kijk' op uw leven te bekomen.

Natuurlijk, niet al die vier miljoen ongebonden spirituelen zullen hier met open ogen inlopen. Maar persoonlijk zou een Maand van de Nuchterheid mij nu heel welkom zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden