En dan nu de grote vraag: wordt de paus wel uitgenodigd?

Bisschoppen besluiten wellicht vandaag. Niet iedereen enthousiast.

Komt paus Franciscus naar Nederland? Eerst moeten de bisschoppen besluiten of ze hem willen uitnodigen. Dat besluit nemen ze vermoedelijk vandaag. Vrijdag is kardinaal Eijk op bezoek geweest bij paus Franciscus, blijkt uit de dagelijkse agenda van de paus, gepubliceerd op de website van het Vaticaan.

Duidelijk is dat niet alle dertien leden van de Nederlandse bisschoppenconferentie even enthousiast zijn over het plan paus Franciscus een dagje naar Amsterdam te laten komen, of naar een andere stad. De logistiek van zo'n bezoek, zoals de veiligheidsmaatregelen, de organisatie en de kosten, zou voor enkele bisschoppen een reden zijn nog geen uitnodiging naar het Vaticaan te willen sturen.

Het initiatief komt van bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam, die in september bij een ontmoeting met Franciscus een eventueel bezoek aan Nederland ter sprake bracht. Het Vaticaan reageerde opvallend enthousiast. De secretaris van de paus zei een uitnodiging af te wachten. Tijdens hun gezamenlijke werkbespreking met Franciscus, het 'ad limina'-bezoek begin december, zweeg kardinaal Eijk over een pausbezoek aan Nederland.

In 1985 leidde het bezoek van paus Johannes Paulus II tot een rel die in het Vaticaan nog niet vergeten is. De Nederlandse bisschoppen schaamden zich voor de bijna lege pleinen, waar alleen kritische geluiden klonken.

Nadat bisschop Punt in december bekendmaakte dat paus Franciscus zelf heel geïnteresseerd zou zijn in een bezoek aan Nederland, kon een besluit hierover van de hele bisschoppenconferentie niet meer uitblijven. Woordvoerder Anna Kruse wil over de agenda van de maandelijkse vergadering van de bisschoppen geen mededelingen doen, maar het ligt voor de hand dat er vanmiddag in Utrecht een knoop zal worden doorgehakt. De vraag is dan of Franciscus nog dit jaar zal komen of pas volgend jaar. Dit jaar heeft hij slechts één bezoek gepland. In mei gaat hij naar Israël.

Tegen een bezoek van Franciscus aan Nederland heeft Guido Klabbers van Klokk, de koepel van misbruikslachtoffers, geen enkel bezwaar. Voor onrust rond de kwestie van seksueel misbruik hoeven de bisschoppen niet bang te zijn, zegt hij. Dat zou 'koudwatervrees' zijn. Klabbers noemt de samenwerking met kardinaal Eijk 'uitstekend'. Elke maand vindt overleg plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden