En daarom ziet u niets over armoe in Oekraïne

Twee jaar geleden tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika reisde de ene na de andere omroep naar 'het vergeten continent' om ons voor te lichten over de armoede aldaar. Oekraïne, waar nu het EK plaatsvindt, is eveneens arm, maar er is, op Jan Slagter met zijn stichting 'Max maakt mogelijk' na, geen cameraploeg te bekennen. Rara, hoe kan dat? De verklaring is heel simpel: gebrek aan sponsors.

Voor Afrika staan de sponsors in de rij. Afrika is namelijk, in tegenstelling tot Oekraïne, het hartgebied van de ontwikkelingssamenwerking. Hulporganisaties hebben er alle belang bij om hun werk aldaar te promoten, zeker nu Den Haag fors wil snoeien op het budget. Hilversum hoeft maar te kikken of hulporganisaties regelen de complete reis, inclusief gidsen, tolken, interview-kandidaten, onderdak en andere faciliteiten ter plekke.

Zo kan het gebeuren dat we midden in het EK niets horen over kinderarbeid in Oekraïne of de 30 procent van de bevolking die daar onder de armoedegrens leeft, maar wel alles over gehandicapte jongeren in Burkina Faso en kindhuwelijken in Ethiopië. 'Reisadvies negatief' van de KRO is zo'n voorbeeld van een compleet door hulporganisaties gefaciliteerd programma. Presentator Sander de Kramer reist in Burkina Faso zelfs in een auto met levensgrote opdruk van het Liliane Fonds.

Onder in beeld verschijnen voortdurend oproepen om de sponsor financieel te steunen, of het nu gaat om het Liliane Fonds, Plan Nederland of Oxfam Novib. De hulporganisaties worden er zelf ook niet slechter van.

Over de kwaliteiten van De Kramer overigens geen verkeerd woord. Hij is in het 'KRO-laboratorium' langzaam opgekweekt tot een bekwaam presentator. Eerst deed hij kleine dingetjes voor het RKK, daarna maakte hij het mooie 'Hand van God' over voetballers en geloof, en straks wordt hij boegbeeld van het gezichtsbepalende KRO-programma 'De wandeling'. De Kramer is naturel, mediageniek en heeft een oprechte belangstelling voor mensen. Die eigenschappen benut hij ook ten volle in 'Reisadvies negatief'. Foute regimes of corrupte ambtenaren interesseren hem niet zo, zijn aandacht gaat direct naar de arme Afrikaan, waar zijn hart ligt. Als De Kramer van zijn Rwandese gids Gatete afscheid neemt met de woorden 'geef me een knuffel, ouwe dibbes', komt dat uit zijn mond gemeend-spontaan over.

Velen zullen dankzij Sander de Kramer geld storten voor Afrika. Prima. Maar toch knaagt er iets. En dat is niet alleen dat Oekraïne er zo bekaaid afkomt. Het is ook de derdewereldjournalistiek die hier op het spel staat. Gids Gatete maakte zich zondag binnen een paar minuten bekend als medewerker van Oxfam Novib. We zien Rwanda dus alleen maar door de ogen van deze hulporganisatie. Met objectiviteit of journalistieke onafhankelijkheid heeft dat weinig te maken. Veel van De Kramers vragen lijken ook rechtstreeks ingegeven door ontwikkelingsorganisaties. "Hoe belangrijk is het dat Oxfam Novib u financieel steunt?" vraagt hij plaatselijke hulpverleners.

Hilversum maakt bijna geen derdewereldprogramma's meer zonder sponsors. Terwijl dat, journalistiek gezien, veel beter zou zijn. Aad van den Heuvel , ook KRO, heeft het jarenlang bewezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden