En daar komen weer 5200 knoflookpadden te hulp

REDACTIE GROEN

Het gaat niet helemaal lekker met de knoflookpad in Nederland. Hij wordt met uitsterven bedreigd door de jarenlange isolatie van populaties in versnipperde natuur. Maar stichting Ravon en Artis laten het er niet bij zitten. In kader van een reddingsplan voor de knoflookpad hebben medewerkers de afgelopen jaren in de voortplantingswateren eisnoeren van de knoflookpad verzameld. De afgelopen vier jaar zijn zo ruim 80.000 knoflookpadden uitgezet in hun natuurlijke leefomgeving in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe.

Het doel is om binnen 20 jaar weer sterke populaties padden te laten ontstaan, die zich op eigen kracht kunnen voortplanten en overleven. Dezer dagen ging de laatste lichting van 5200 knoflookpadden de Noord-Brabantse beek Strijper Aa in.

Door de kennis en ervaring van de dierverzorgers in Artis verloopt het opkweken van de kikkervisjes steeds succesvoller. De eisnoeren worden in Artis opgekweekt in watertanks, waar de dieren per locatie apart worden gehouden. Het water wordt gezuiverd en de dieren worden door middel van een luchtpomp van zuurstof voorzien. De groei en gezondheid van de larven wordt nauwlettend gevolgd door de dierverzorgers.

De knoflookpad (Pelobates fuscus) is een van de meest bedreigde amfibiesoorten in Nederland. Het is een gedrongen pad die middelgroot wordt en een lengte van 4,5 tot 6,5 centimeter bereikt.

De Nederlandse naam is te danken aan de naar knoflook ruikende afscheiding die door de huid wordt afgescheiden bij gevaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden