En daar is hij weer: Silvio Berlusconi in optima forma

Ex-premier negatief over premier Monti en partijleider Alfano

In Italië is hij maandenlang nauwelijks te zien of te horen geweest, maar de afgelopen week was Silvio Berlusconi als vanouds volop in het nieuws. Want de in november afgetreden premier liet zich negatief uit over de nieuwe leider van zijn partij Popolo della Libertà (PdL, het Volk van de Vrijheid) en bemoeide zich openlijk met het beleid van Mario Monti. Berlusconi heeft zich een tijd koest gehouden, maar hij roert zich weer. Een vriend van hem zegt het in voetbaltermen: "Hij kan nou eenmaal niet op de bank zitten."

Dat Silvio Berlusconi (75) de schijnwerpers weer opzoekt, komt waarschijnlijk doordat het met de door hem opgerichte PdL niet goed gaat. De partij zou op nog maar zo'n twintig procent van de stemmen kunnen rekenen. Hoe populairder het zakenkabinet van Monti, hoe slechter de gevestigde partijen het doen - ook die van Berlusconi. Hij is ervan overtuigd dat de partij en de kiezers nog altijd behoefte aan hem hebben. Berlusconi zou de PdL nieuw leven in willen blazen en zinnen op een nieuwe naam.

De PdL heeft met Angelino Alfano (41) een nieuwe leider, die door de grote baas vorige zomer op die plek is gezet. Maar nu de partij wordt geplaagd door een breuk met de voormalige coalitiepartner Lega Nord en weglopende kiezers lijkt Berlusconi te twijfelen aan zijn keuze. Hij zei tegen journalisten dat het Alfano 'aan iets ontbreekt' om een echte leider te zijn. Dat viel uiteraard slecht bij Alfano, die immers in het parlement en in het contact met Monti dé voorman van centrumrechts is en mogelijk over een jaar premierkandidaat wil zijn.

Na dit incident besloot Berlusconi om maar niet als hoofdgast op te treden in een talkshow op televisie. Hij zou daarmee voor het eerst sinds zijn aftreden uitgebreid aan het woord komen. Alfano was met zo'n Berlusconi-actie ongetwijfeld in de problemen geraakt, omdat in diezelfde talkshow over een paar weken de leider van centrum-links te gast is.

Berlusconi verliest ook zijn media-belangen niet uit het oog. Daarom verzet hij zich tegen het plan van minister-president Monti om publieke omroep RAI eindelijk uit de politieke invloedsfeer te halen en te laten besturen als een commercieel bedrijf, door competente managers. Daar is de oud-premier tegen: hij wil zijn mannetjes op de sleutelposities houden. Zo behoudt hij politieke invloed en begunstigt ook nog eens zijn eigen commerciële tv-station Mediaset, dat geen belang heeft bij een RAI met hoge kijkcijfers.

Druk is Berlusconi ook nog altijd met zijn rechtszaken. Die rond 'Ruby' - de minderjarige prostituee die door Berlusconi zou zijn betaald voor seks en die hij uit de cel zou hebben gekregen door zijn ambt te misbruiken - zijn in volle gang in Milaan. En een nieuwe rechtszaak dient zich aan, waarin hij wordt verdacht van het naar buiten brengen van vertrouwelijke informatie die was gerelateerd aan een bankovername.

In hoeverre Berlusconi nog bezig is met vrouwen is onbekend. Het gerucht gaat dat hij in de ban is van een 31-jarige Colombiaanse, maar de actrice in kwestie ontkent. Tegen het maandblad Vanity Fair zegt ze wel bevriend te zijn met de miljardair, maar 'verder dan een kus is het nooit gekomen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden