Emu-norm lijkt ook voor Duitsland onbereikbaar

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Duitsland en Frankrijk halen waarschijnlijk de Emu-normen niet. Alleen Ierland en Luxemburg zouden mogen meedoen met de nieuwe monetaire unie. Nederland valt ook uit de boot. Dat zou blijken uit een nog geheim rapport dat de Europese Commissie aanstaande woensdag presenteert.

Het rapport lekte het afgelopen weekeinde uit. Vooral Duitsland maakt zich zorgen. Voor het eerst heeft een functionaris van de Duitse centrale bank aangegeven dat de normen van Maastricht misschien moeten worden versoepeld. J. Gaddum, vice-president van de Bundesbank zei, met het oog op het EC-rapport van aanstaande woensdag dat 'meer flexibiliteit', volgens hem “de kans verhoogt” dat het Emu-project kan doorgaan. Om tot de Emu te worden toegelaten moet een land onder meer een staatschuld hebben van maximaal 60 procent van het Bruto binnenlands product (BBP) en een overheidstekort dat lager is dan 3 procent van het BBP.

Gisteren stelden verschillende Duitse deelstaten dat Duitsland niet aan de Emu-eisen kan voldoen wanneer de belastingopbrengsten in 1997 zo laag zullen uitvallen als Bonn vreest. De premiers van de zestien deelstaatregeringen moeten de helft van de voorgenomen 50 miljard aan bezuinigingen voor hun rekening nemen. “Met het besparingsprogramma van de Duitse overheid halen we de drie procent niet”, zei Heidi Simonis van de deelstaat Schleswig Holstein. Uitstel van Duitste deelname aan de Emu sluit ze niet uit.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) spoorde Duitsland en Frankrijk al eerder aan tot strengere bezuinigingen.

Maar na hevige social onrust vorig jaar in Frankrijk, is nu Duitsland aan de beurt. De bonden werden eerder door bondskanselier Kohl opgeroepen tot loonmatiging en een inschikkelijke houding bij de CAO-onderhandelingen, maar die verliepen moeizaam. Afgelopen vrijdag kwam het zelfs tot prikacties van 30 000 ontevreden Duitse werknemers. De vakbeweging in Duitsland sluit een algemene staking tegen de besnoeiingen in de sociale zekerheid niet meer uit. Volgens hen is de pijngrens overschreden. Volgens DGB-topman Dieter Schulte worden de komende dagen nieuwe protestacties gehouden. De al in moeizame cao-onderhandelingen gewikkelde ambtenarenbonden bezinnen zich ook op acties in veel segmenten van de samenleving.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden