'Emotionele videoboodschap was goed toneelspel van Judith'

Alleen de eerste paar dagen stonden Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen echt doodsangsten uit. De rest van hun zes maanden durende ontvoering in Jemen hadden ze het niet eens zo slecht. "We kregen goed te eten en werden verzorgd op Jemenitische wijze en dat betekent dat het goed was", zegt journaliste Spiegel tijdens de persconferentie die het stel na hun terugkeer op Schiphol gaf.

Alleen haar partner Berendsen - die ironisch genoeg ontvoeringsverzekeringen verkocht in Jemen vanwege de vele ontvoeringen daar - had het tijdens de persconferentie af en toe moeilijk. Over onderhandelingen, losgeld en de acties om ze vrij te krijgen konden ze niets zeggen 'omdat we dat zelf ook niet weten'. Ze willen dat de komende periode uitzoeken.

Begin juni werden de twee Nederlanders onderweg van de wasserette naar huis door een groep gewapende mannen meegenomen. Ze wisten toen niet wie deze mannen waren en dat weten ze nog steeds niet. De mannen hebben zich nooit geïdentificeerd als leden van een bepaalde organisatie. Eerder zei Spiegel tegen Jemenitische journalisten dat de ontvoerders zich 'piraten' noemden.

Hun eerste angst was dat ze zouden worden doorverkocht aan Al-Kaida-achtige groeperingen die bekendstaan om hun wrede ontvoeringen, soms met dodelijke afloop. Voor zover ze weten is dat niet gebeurd. Spiegel en Berendsen zijn tijdens de gijzelingsperiode op drie plaatsen geweest. Als ze werden vervoerd, kregen ze henna op hun handen en armen en werden ze verkleed als vrouwen in een nikaab of boerka, 'geen enkele man bij een checkpoint raakt een vrouw aan om te controleren'.

"De eerste tien dagen waren het moeilijkst. Het was onzeker wat er met ons zou gebeuren. We leefden in een hok", vertelt Spiegel. Later verhuisden ze naar een 'echte kamer'. "De omstandigheden waren goed, er was airconditioning, privacy en genoeg eten", zegt Berendsen. "We kregen zelfs Snickersachtige chocoladerepen. Ook tijdens de Ramadan kregen we overdag genoeg te eten", vult Spiegel aan.

De emotionele videoboodschap in juli van het stel was vooral 'goed toneelspel van Judith', omdat ze dat moesten van de ontvoerders. Die hoopten daarmee flink wat losgeld te kunnen krijgen.

Ze gaat een boek schrijven over hun ontvoering en binnenkort komt haar andere boek over het land Jemen uit, dat al voor de ontvoering klaar was. Spiegel: "Maar voorlopig gaan we niet terug naar Jemen. Daar kan ik onze families wel mee geruststellen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden