update

Emotionele reacties op het overlijden van burgemeester Van der Laan

Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens lintjesregen in De Nieuwe Kerk.Beeld ANP

Het verdriet om het verlies van Eberhard van der Laan wordt breed gedeeld. Op verschillende manieren uitten Amsterdammers en politici hun emoties en herinneringen aan de Amsterdamse burgemeester.

Zijn voorganger Job Cohen zei in het NOS Journaal: "Ontzettend verdrietig. We wisten dat het stond te gebeuren, maar ja, op het moment zelf is het toch vreselijk verdrietig. Iemand die zo'n fantastische rol heeft gespeeld in Amsterdam, maar ook daarbuiten", aldus Cohen. "Echt een burgervader en iemand die ook heel precies wist wat hij met de stad aan wilde." De gemeente Rotterdam wenst alle nabestaanden 'veel sterkte met het verlies'. 

Partijgenoot en vice-premier Lodewijk Asscher schreef een uitgebreid bericht op Facebook. 'Op allerlei momenten in mijn leven stond hij voor me klaar met advies en met hulp. Eerlijk. Direct. Lief.' Hij memoreert de tijd in de Amsterdamse gemeenteraad, en beschrijft zijn laatste bezoek aan de burgemeester, die met twee gebroken armen op een ziekenhuisbed bij het raam lag. 'Wil je zorgen dat mijn kinderen als ze 18 zijn gewoon PvdA stemmen? Dag jochie.' Premier Rutte schrijft op Facebook dat de vlaggen vandaag halfstok gaan. 

"De hele stad is verdrietig over het overlijden van onze burgemeester", zei locoburgemeester Kajsa Ollongren (D66) tegen persbureau ANP, namens het stadsbestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam. "Ook voor het college, de raadsleden, de vele ambtenaren en de vele anderen die de afgelopen zeven jaar met hem hebben gewerkt, is het een enorm verlies."

Bijeenkomsten

Amsterdammers kunnen de komende dagen samen hun burgemeester herdenken, die donderdagavond op 62-jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van longkanker.

Debatcentrum De Balie organiseert vanavond al 'Een ode aan onze burgemeester' met onder anderen zijn voorganger Job Cohen. Het gesprek gaat over de erfenis van Van der Laan, over 'hoe we het Amsterdam waar Van der Laan ons zo trots op maakt, 'de lieve stad' kunnen houden die het is'.

Al sinds Van der Laan bekendmaakte dat hij ziek was, kon hij op massale steun van zijn stadgenoten rekenen. Toen alle Amsterdammers in januari een brief kregen met het slechte nieuws maakte de bedenker van de app Omapost een speciale functie: Eberhardpost. Wie wilde kon een kaartje sturen naar de zieke burgemeester. In de eerste 24 uur werden 370 kaartjes verstuurd. Marktkooplui op het Waterlooplein, vlakbij het stadhuis, maakten met CD's de tekst Eberhard we love you op de grond.

Deze zomer was Van der Laan te gast bij Zomergasten, waar hij werd geïnterviewd door Janine Abbring. Die uitzending werd door belangstellenden gezamenlijk op groot scherm gekeken. Aanstaande zaterdag wordt de bejubelde uitzending op NPO2 herhaald.

Toen in september bekend werd dat Van der Laan zijn werkzaamheden neer zou leggen, verzamelden honderden mensen zich voor zijn ambtswoning voor een minutenlang applaus. In een speciale video beloofden Amsterdammers op hun stad te passen. 

De gemeente Amsterdam heeft op de website een condoleanceregister geopend. Ook op het stadhuis en de stadsdeelkantoren is het mogelijk een bericht achter te laten.

Publiek afscheid is vrijdag

Voor iedereen die dat wil, is er volgende week vrijdag de mogelijkheid om afscheid te nemen van burgemeester Eberhard van der Laan. Een dag later is er een besloten herdenkingsbijeenkomst voor genodigden, laat de gemeente weten. Zijn begrafenis is zaterdag in besloten kring.

De locatie voor het afscheid op vrijdag 13 oktober wordt binnen enkele dagen bekendgemaakt. In het bericht van de gemeente staat verder dat de vlaggen bij de gemeente tot aan de begrafenis van Van der Laan halfstok blijven. Tot aan de dag van de begrafenis vinden er vanuit de gemeente geen evenementen en festiviteiten plaats. Aan andere organisaties wordt gevraagd om waar dit passend is, eerbied te tonen.

Bij de ambtswoning aan de Herengracht 502 en bij het stadhuis zijn plekken ingericht waar mensen bloemen kunnen achterlaten. 

Belangstellenden leggen bloemen bij de ambtswoning van Eberhard van der Laan aan de Herengracht in Amsterdam.Beeld ANP

Lees ook de necrologie van Eberhard van der Laan: Eberhard van der Laan (1955-2017): Het kon beter, dus het moest beter

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden