Update

Emoties lopen op bij hoorzitting van actie 'Zwarte Piet is racisme'

De Sinterklaasintocht in Amsterdam ligt al jaren onder vuur. Beeld anp
De Sinterklaasintocht in Amsterdam ligt al jaren onder vuur.Beeld anp

Onder leiding van initiatiefnemer Quincy Gario hebben 21 Amsterdammers met de actie 'Zwarte Piet is racisme' bij de gemeente Amsterdam bezwaar gemaakt tegen de Zwarte Pieten bij de jaarlijkse Sinterklaasintocht in de hoofdstad. Ze werden daarbij gesteund door tientallen sympathisanten.

Het zaaltje waar de bezwaarschriftencommissie vanochtend haar hoorzitting hield, bleek te klein voor de toestroom van voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Voor de Zwarte Piet-tegenstanders die niet meer naar binnen konden, werd een aparte ruimte ingericht met een live videoverbinding.

De bezwaarmakers hopen de vergunning voor de feestelijke intocht op 17 november van tafel te krijgen. Zij vinden dat de gemeente Amsterdam geen toestemming mag geven voor het evenement, onder meer omdat het door de aanwezigheid van tientallen Zwarte Pieten een openlijk discriminerend karakter heeft.

De commissie hoort donderdag de argumenten van de bezwaarmakers en het verweer van het intocht-comité aan. Na beraad brengt zij een advies uit aan burgemeester Eberhard van der Laan. Dat advies is niet bindend.

Quinsy Gario waarschuwde in zijn openingswoord de gemeente onder meer voor de negatieve effecten die de intocht kan hebben op de internationale betrekkingen en handelsmissies van de stad. "De openlijke discriminatie leidt tot internationale weerzin. De handelspositie van Amsterdam komt in het geding. Vooral Amerikaanse bedrijven in Zuid-Oost kunnen raar opkijken van het Sinterklaasfeest.''

Documentairemaakster Sunny Bergman diende naar eigen zeggen 'als blanke Amsterdammer' bezwaar in, omdat zij zich gekwetst voelt door het fenomeen Zwarte Piet. In een geëmotioneerd betoog zette zij uiteen hoe haar kinderen op school onbewust racistische stereotyperingen krijgen opgedrongen. Bergman: "De kinderen van mijn Surinaamse beste vriendin kwamen geëmotioneerd thuis na het Sinterklaasfeest. Ze vroegen zich af waarom ze dom waren. Zwarte Piet gedroeg zich immers ook zo dom."

De woordvoerster van de burgemeester reageerde dat "het Sinterklaasfeest juridisch gezien geen discriminatie is. Bovendien willen we het Sinterklaasfeest geen geweld aandoen, maar willen we in dialoog over wat de beste mogelijkheid is om het te vieren."

Het comité dat de jaarlijkse intocht organiseert, deed een handreiking: "Het is niet onze traditie. We dragen het alleen maar uit. Maar we beseffen dat de samenleving veranderd is. Er zijn mensen die zich gekwetst voelen. Dat is nooit onze intentie geweest. We willen naar een Sinterklaasfeest voor iedereen. Dus we kijken graag naar de toekomst, maar voor daadwerkelijke veranderingen is tijd nodig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden