'Emoties herkenbaar ondanks nikab'

(Novum) - Een nikab maakt het niet moeilijker om emoties te herkennen. Zo blijkt uit een eerste onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Mensen kunnen emoties bij een vrouw van wie haar hele gezicht is te zien, en bij een vrouw van wie alleen de ogen zichtbaar zijn allebei goed herkennen, concludeerde onderzoeker Agneta Fischer.

Een woordvoerder van de Amsterdamse universiteit bevestigde vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant. In het onderzoek kregen 119 proefpersonen een geluidloos filmpje te zien waarin een vrouw een verhaal vertelde. In één filmpje was het hele gezicht van de vrouw te zien, in het tweede droeg de vrouw een nikab. In een derde filmpje zagen de kijkers alleen een uitsnede van de ogen. Bij een nikab is het hele gezicht bedekt, behalve de ogen.

De onderzoekers verwachtten dat emoties het beste zouden worden herkend als het hele gezicht te zien was, maar stelden vast dat emoties in alle filmpjes goed werden herkend. Wel zou de interpretatie van de beelden verschillen. Zo werden bij de vrouw in nikab negatieve emoties als intenser ervaren. Bij de uitsnede van alleen de ogen werd daarentegen blijdschap sterker gevoeld.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding voor rijksambtenaren en op scholen wordt verboden, omdat deze angst in zou boezemen en open communicatie zou belemmeren. Onder gezichtsbedekkende kleding vallen onder meer de nikab en de boerka. Een boerka of nikab dragen op straat blijft toegestaan. Het kabinet vond een algemeen verbod voor boerka's nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen, waar de VVD om had gevraagd, te ver gaan.

Onderzoeker Agneta Fischer van de Universiteit van Amsterdam wilde vrijdag geen verdere toelichting op haar onderzoek geven, omdat ze wil voorkomen dat proefpersonen in het vervolgonderzoek worden beïnvloed door berichten hierover in de media. Het vervolgonderzoek verwacht ze over drie tot vier weken te hebben afgerond. Fischer verwacht dan ook meer te kunnen zeggen over het effect van nikabs op communicatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden