Emotie is heel belangrijk in jeugdfilms

Ellanora (links) met haar tante Aimée en nichtje Rebecca bij het Cinekidfestival.Beeld Olaf Kraak

Cinekid, het grootste filmfestival voor kinderen – tijdens de herfstvakantie op bijna veertig plekken in het land – leert kinderen kijken naar films.

Kinderen kunnen veel leren van films, vindt Floor Spaendonck, directeur van Cinekid. Film maakt je slimmer, zolang je maar op de juiste manier de boodschap eruit haalt. Maar hoe leren kinderen dit? En hoe kunnen ouders daarbij helpen?

Ouders lezen hun kroost voor, maar bij films zijn ze vaak geneigd om zelf een klusje te gaan doen terwijl hun kind kijkt. Het helpt juist wanneer ouders met hun kinderen meekijken, meent Floor Spaendonck.

“Ouders moeten rekening houden met de emoties die voorkomen in de film en bij hun kinderen”, vindt de directeur. Kinderen herkennen zich volgens haar snel in de karakters, waardoor ze erg meeleven. De ouders kunnen de emoties die in de film voorkomen bespreken met hun kind. 

Emotie is heel belangrijk in jeugdfilms, vindt ook filmwetenschapper Rudi de Boer. “Kinderen kijken vooral naar de gezichten van de karakters, lezen daarin emoties af. Als ouder is het goed om te vragen hoe een kind zich voelt tijdens het kijken”.

Top-100

Op het Cinekid filmfestival in Amsterdam is deze week een top-100 van jeugdfilms gepresenteerd. Bij sommige films gaat het vooral om de boodschap, andere films zijn bijzonder vanwege de montage of de beelden.  Kinderen kunnen de boodschap op een makkelijke manier ontdekken, volgens Spaendonck: “We geven kinderen de ruimte om vragen te stellen over de film. We laten ze de techniek zien die gebruikt is en we kijken met ze naar de verhaallijnen.”

Zo moeten kinderen meer begrip krijgen van media. “We worden steeds meer omringd door media. Kinderen moeten daar goed mee kunnen omgaan”, meent Spaendonck. Ze kunnen leren dat een voice-over verduidelijkend kan zijn, of dat droevige muziek laat voelen dat ruzie niet leuk is. Volgens de directeur snappen ze zo de boodschap die een film wil overbrengen nog beter.

Carry Slee

In de top-100 staan onder meer films van schrijfster Carry Slee, omdat zij onderwerpen aansnijdt als drugs en pesten. Dat is leerzaam volgens de schrijfster, ook voor de ouder: “Je leert begrijpen waar je kind mee bezig is. Voor kinderen kan de stap kleiner worden om over een onderwerp als pesten of drugs te praten”, vertelt ze.

Is een film kijken dan beter dan het lezen van een boek? Nee, vinden Spaendonck, Slee en De Boer. De Boer: “We leven in een tijd waarin het vreemd is om te zeggen dat beeld achterwege gelaten moet worden. Boeken en films moeten naast elkaar bestaan. Het mooie aan boeken is alleen dat je zelf kan fantaseren, en dat is ook goed voor kinderen.”

Nola (links) met haar vader en zusje Fen.Beeld Olaf Kraak

‘Als mensen ruzie maken, snap ik dat vaak wel’

Nola (8)

“Wat ik leuk vind aan films is het einde, omdat het altijd goed komt. Eerst denk je dat het niet goed komt, omdat er een beetje ruzie is, maar dan komt het alsnog goed, want dat is vaak zo bij films.

Soms kijk ik samen met papa en mama, als ik dan iets niet snap dan vraag ik wat het betekent. Bijvoorbeeld bij een moeilijk woord. Maar als mensen ruzie hebben snap ik dat vaak wel.”

Ellanora (links): ‘Ik vind drama leuk in films.’Beeld Olaf Kraak

‘Soms praten we na als de film is afgelopen’

Ellanora (12)

“Ik vind drama leuk in films, als mensen gaan huilen of gaan schreeuwen. Als ik film kijk, let ik vooral op de mensen. Ik kijk weleens Netflix met mijn familie, dan zitten we gezellig bij elkaar. Soms praten we na als de film af is gelopen nog na en als ik iets niet snap, zeg ik dat. Als ik bijvoorbeeld grapjes niet begrijp die mensen met elkaar maken.”   

Lees ook:

Geef scholieren behalve een leeslijst ook een kijklijst met de beste kinderfilms

Het is een groot gemis, vinden kenners van onze beeldcultuur, want van film steekt een kind misschien wel meer op dan van boeken. Dus waar blijft de ‘kijklijst’?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden