Reportage

Emotie en opluchting in lunchroom Simit Sarayi in Deventer

Turken op straat in Ankara. Beeld anp
Turken op straat in Ankara.Beeld anp

Een wapperende vlag en een gesloten deur. Voor het Turkse consulaat in Deventer staat deze ochtend alleen een lege politiewagen geparkeerd. Op straat is het rustig, in tegenstelling tot afgelopen nacht.

Zo'n tweehonderd Nederlandse-Turken verzamelden zich toen in het centrum van de stad. Volgens ooggetuigen op social media riepen enkelen 'Allahu Akbar'. Er werd gewapperd met vlaggen en steun betuigd aan de Turkse president: "Turkiye, Turkiye, Recep Tayyip Erdogan".

Abdullah Sahin was erbij. "Sommige mensen waren emotioneel. De meesten rustig. Mensen wilden gewoon geïnformeerd worden." Consul Zafer Ates sprak de menigte toe en deed "de oproep om kalm te blijven" en rustig naar huis te gaan. De regionale krant De Stentor noemde het vanochtend 'een ordentelijk protest'.

Sahin serveert thee in zijn lunchroom Simit Sarayi, een bekende Turkse franchiseketen. Binnen zitten gezinnen achter koppen thee en borden vol kruidig geurend eten. De meesten vertrekken dit weekeinde voor de vakantie naar hun moederland. Zoals de tante van Sahin die vannacht nog net kon landen in Ankara, en vervolgens uren in het vliegtuig moest blijven zitten.

Gevoelig
Iedereen wil praten, bestelt direct thee voor de gast, maar niemand wil met naam in de krant. Politiek in Turkije blijkt een gevoelig onderwerp. Ook in de Rivierenbuurt, waar veel mensen van Turkse komaf wonen in oude arbeiderswoningen en lage flats.

Als het moet, gaan ze terug naar Turkije om hun moederland te beschermen. Met name mannen hebben tot diep in de nacht voor de televisie gezeten. Er wordt gespeculeerd over wie er achter de coupe zit: 'vreemde gasten' of 'Gülen' (de beweging achter de geestelijke Fethullah Gülen, onlangs nog aangemerkt als terreurorganisatie door Turkije). Er wordt met respect gesproken over president Tayyip Erdogan.

"Hij voerde de afgelopen jaren dertien democratiseringsprojecten in. Vrouwen hebben meer rechten gekregen, Koerden mogen in hun eigen taal campagne voeren. In Nederland hebben we een heel sterke democratie. In Turkije groeit de democratie nog", zegt Huri Sahin. Zij is fractievoorzitter van GroenLinks in de provincie Zuid-Holland en op familiebezoek in de stad waar ze opgroeide.

Ze kon het niet geloven toen ze gisterenavond soldaten over de brug over de Bosporus zag lopen. "Een staatsgreep?", dacht ik. "Tjee, de laatste keer was in 1980." Sindsdien volgt ze het nieuws continue. Ze begrijpt de oproep van Erdogan aan zijn aanhangers om massaal de straat op te gaan wel. "Een democratie staat of valt met vertrouwen."

Blij met Erdogan
Abdullah Sahin kan zich ook niets voorstellen bij een staatsgreep. "Ik denk dat 70 procent van de Turken hier in Deventer, en in Turkije, blij is met Erdogan. Een geslaagde coupe zou ons 20 jaar terug in de tijd werpen." Hij somt op wat Erdogan Turkije gebracht heeft: "Jongeren gaan massaal naar de universiteit, de economie groeit en tien jaar geleden ging het echt niet zo goed met het toerisme en de werkgelegenheid als nu." Dat de president twee keer is gekozen om zijn land te leiden, moet genoeg zeggen is de mening tijdens de lunchpauze.

Geschrokken van het aantal doden verwachten Abdullah en zijn nicht Huri dat het rustig zal blijven. "Ik ga morgen ook gewoon met het vliegtuig op vakantie", aldus Abdullah, terwijl hij zijn klanten voorziet van thee en broodjes.

Huri houdt alle ontwikkelingen in de gaten via haar mobiele telefoon. Gebeurtenissen volgen elkaar snel op. "En Turkije krijg momenteel al zoveel aandacht", zegt ze doelend op het aantal vluchtelingen in het land en de luchtbrug met Europa. Ze wil eindigen met een positieve boodschap, voordat ze weer teruggaat naar haar ouderlijk huis. "Weet je, partijen die elkaar normaal de tent uit vechten in Turkije, hebben nu allemaal samen de coupe veroordeeld. Als hier dan toch iets goeds uit moet komen is het dit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden