Emmy voor Bokma

Acteur Pierre Bokma is in New York onderscheiden met een International Emmy, een prijs voor tv-producties. Hij werd bekroond voor zijn rol in de VPRO/IdtV-film ’De uitverkorene’ van regisseur Theu Boermans. Bokma deelt de prijs met de Britse acteur Jim Broadbent.

Van onze redactie kunst

’De uitverkorene’ vertelt over het softwarebedrijf van twee diepgelovige broers (Bokma en Kees Prins). Het verhaal is gebaseerd op de daverende ondergang van het Nederlandse computerbedrijf Baan. De productie werd eerder al bekroond met een Gouden Beeld en de Prix Europa voor beste tv-drama.

Hoewel ’De uitverkorene’ zeker geschikt is voor een internationaal publiek, zijn de kwaliteiten van de in Parijs geboren Pierre Henri Martin Bokma in eerdere films en op het toneel veel verbluffender, maar dat was te ver weg voor de Amerikaanse jury.

Voor zijn rol van bruidegom Nico in Frans Weisz’ ’Leedvermaak’ kreeg hij een Gouden Kalf, voor zijn titelrol in ’Richard III’ bij Toneelgroep Amsterdam onder regie van Gerardjan Rijnders de Louis d’Or.

Hij won de Arlecchino (beste dragende bijrol) voor zijn vader/generaal in ’Rouw siert Elektra’ bij Toneelgroep Amsterdam, de wisseltrofee Albert van Dalsumring, en de Paul Steenbergenpenning. In 2003 vertrok Bokma bij Toneelgroep Amsterdam en verbond zich aan het muziektheatergezelschap Orkater.

Bokma volgde de toneelschool van Maastricht en leerde daar ook (vak)vrienden kennen als Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat en dramaschrijfster Maria Goos. Voordat Bokma bij Toneelgroep Amsterdam belandde, speelde hij bij de gezelschappen Globe, Publiekstheater en Centrum.

Hij speelde in ’Minoes’, ’Qui vive’, Theo van Goghs ’Interview’ (samen met Katja Schuurman), ’De aanslag’ naar Mulisch’ roman, ’De avonden’ naar Reve’s debuut, de verfilmde toneelroman ’Hoogste tijd’, en was de geprangde kastelein Kootje de Beer uit ’’t Schaep met de vijf Poten’. Bij NTGent speelt hij nu de formidabele verzekeringsagent Ness, die in de toneelversie van de film noire ’Instinct’ een moord helpt verzinnen, beramen en uitvoeren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden