Emmers tevoorschijn: de paddentrek is begonnen

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Langs veel wegen duiken de bekende bordjes alweer op: 'Voorzichtig rijden i.v.m. de paddentrek van 19.00 tot 7.00 u'. Na een zachte winter zijn de eerste padden, kikkers en salamanders uit de grond, uit composthopen en onder stenen vandaan gekropen, op weg naar sloten, vijvers en vennen om zich voort te planten.

Dat betekent werk aan de winkel voor de honderden paddenwerkgroepen in Nederland. Want trekken is één ding, maar veilig het water bereiken ligt in een land met zo'n dicht wegennet niet voor de hand. Duizenden padden per jaar eindigen hun leven dan ook jammerlijk als 'roadpizza'. Dat zouden er nog vele malen meer zijn, als de paddenwerkgroepen niet hun zegenrijke werk zouden doen. Met emmers, vangnetten, schermen en verkeersmaatregelen bieden zij zoveel mogelijk amfibieën een veilige overtocht.

In de regio Delfland bekommert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging zich om de padden. Zo'n driehonderd vrijwilligers helpen de dieren met oversteken op elf locaties. Een enkele weg wordt in de avonduren zelfs afgesloten voor verkeer. De padden van Overveen krijgen zondag ook hulp. De Struinkids van De Heimanshof gaan samen met het IVN op zoek naar padden, die vanuit natuurgebied Koningshof naar landgoed Elswout trekken en daarbij een gevaarlijke weg moeten oversteken. De kinderen helpen de padden die 's nachts in de verzamelbakken zijn gevallen, vroeg in de ochtend oversteken.

De jaarlijkse paddentrek vindt plaats in de periode februari tot april. De combinatie van temperatuur (minimaal 6 graden) en luchtvochtigheid zijn bepalend voor het op gang komen van de trek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden