Emmen ziet bij Philips licht uitgaan

Sluiting kost 240 arbeidsplaatsen. Om nieuwe bedrijven te trekken wil de regio eenzelfde regeling als Eemsdelta.

Welke van de volgende kenmerken zijn van toepassing op de gemeente Emmen? De op één na grootste winkelstad van het noorden, de grootste industriestad van Noord-Nederland of hoge werkloosheid? Het antwoord is: alle drie.

Toch zullen de meeste mensen de Drentse stad vooral associëren met hoge werkloosheid. Zeker nu Philips besluit de regio te verlaten. Het concern produceert er onderdelen voor straatverlichting. Maar tegen een te hoge prijs, vindt Philips. Het bedrijf sluit de fabriek in Emmen en verplaatst de productie naar landen waar arbeid goedkoper is.

De 240 arbeidsplaatsen die verdwijnen doen pijn in de regio. Allereerst bij de fabrieksarbeiders zelf. Tot drie jaar geleden draaide de fabriek nog onder de vlag van het Spaanse Indal. Toen kwam Philips, dat de vestiging overnam. En u wil Philips die 'als roofgoed' verhuizen naar Polen en Spanje, zo staat in een lobbybrief van de gemeente Emmen.

Stevige taal waar de medewerkers zich geheel in kunnen vinden. Gistermiddag stapten vijftig Philipsmannen en -vrouwen op de bus naar Den Haag om 's avonds toe te kijken hoe minister Henk Kamp van economische zaken Kamervragen over de kwestie zou beantwoorden. Kamp heeft al gezegd dat hij weinig kan doen voor de medewerkers.

Maar dat ziet de Emmense wethouder Bouke Arends anders. Net als de Philipsmedewerkers reisde hij gisteren af naar Den Haag, om te pleiten voor een regeling die bedrijven een premie biedt als zij zich in de regio vestigen. De Eemsdelta kreeg zo'n regeling toen aluminiumfabriek Aldel sloot, dus waarom Emmen niet?

Arendse: "Ik hoor nu in het Emmense dat bedrijven vanwege die premie overwegen te vertrekken naar de regio Delfzijl. Als wij ook zo'n regeling krijgen, ontstaat een gelijk speelveld."

Dat zou ook buitenlandse bedrijven moeten aantrekken. Vorig jaar kwamen er in Nederland dankzij buitenlandse ondernemers ruim 6300 banen bij. Hoeveel Drenthe erbij kreeg? Tien.

Philips is niet het enige bedrijf dat vertrekt uit Emmen. Medicijnverpakker Tjoapack wil zijn vestiging sluiten, waardoor zestig banen verdwijnen. De synthetische vezelfabriek Teijin Aramid schrapt een dertigtal banen, het regionale ziekenhuis snijdt in het personeelsbestand, net als olieboorbedrijf Baker Hughes. In totaal vreest de gemeente Emmen dat op korte termijn 1500 banen verdwijnen; een daling met 3,3 procent van het aantal arbeidsplaatsen.

Treurnis alom bij de noordelingen? Dat nu ook weer niet. Zoals gezegd: Emmen is na Groningen de grootste winkelstad van het noorden en heeft met 45.000 arbeidsplaatsen een industriekern om rekening mee te houden.

Maar een waarschuwing zijn de sluitingen wel. Die boodschap laten de gemeente Emmen en provincie Drenthe dezer dagen dan ook nadrukkelijk horen bij de beleidsmakers in Den Haag. Emmen heeft 21 miljoen euro nodig om zijn positie als regionaal centrum en industriestad vast te houden, stelt de gemeente in haar lobbybrief aan Kamerleden. Komt dat geld er niet, dan dreigt er 'een groot lelijk gat in het Noordelijke en landelijke stedelijk netwerk' te ontstaan.

De hoop van Emmen is niet alleen gericht op de Tweede Kamer, maar ook op Bernard Wientjes. De oud-werkgeversvoorzitter leidt een speciale werkgroep die onderzoekt of de Philips-fabriek de poorten open kan houden. "Het is niet hopeloos maar zeker geen gelopen race", zei Wientjes gisteren. De resultaten van zijn inspanningen volgen over enkele maanden.

Henk Hesta (58) werkt al 28 jaar in de fabriek in Emmen en is manager

"Ik heb hier al heel wat overnames meegemaakt. De fabriek werd steeds uitgebreid en levert volgens mij goed werk. Dan komt dit besluit wel als een schok."

"Eerlijk gezegd ben ik niet hoopvol over de toekomst van de fabriek, wetende hoe Philips in elkaar steekt. Philips vindt arbeid in Nederland per definitie te duur, maar ik vind dat te kort door de bocht. Je kunt de hogere lonen in Nederland afstrepen tegen de hogere kosten voor het transport van en naar Polen. Ik betwijfel daarom of er onder de streep iets overblijft."

"Ik maak me persoonlijk niet zo'n zorgen over mijn toekomst. In mijn specialisme is er nog wel werk te vinden, maar dat geldt niet voor de mensen die in de fabriek zelf op de werkvloer werken. Zij zijn vaak minder hoog opgeleid en hebben een kleiner netwerk."

"Als je het mij vraagt komt een groot deel van de mensen die straks zijn baan verliest in de problemen. Zij zullen het lastig hebben om weer werk te vinden.

"Als ik de kranten lees en hoor hoe groot de werkeloosheid in dit gebied is, maak ik me wel zorgen."

Jaap van der Veen (57) werkt al 18 jaar in de fabriek in Emmen en is inkoper

"Ik vind het een treurige zaak dat Philips besluit een fabriek te sluiten die al jaren rendabel is. De reden die Philips opgeeft is wat mij betreft ook dubieus."

"Ik vrees dat het moeilijk gaat worden om nog aan werk te komen als de sluiting doorgaat. De mogelijkheden in de buurt van Emmen zijn maar beperkt. Ik zou kunnen uitwijken naar Zwolle, maar dat heeft niet de voorkeur en zelfs dan is het maar de vraag of ik nog werk vind op mijn leeftijd."

"Het liefst blijf ik nog een aantal jaar aan het werk. Ik hoop dat ik de periode tot aan mijn pensioen kan overbruggen. Mijn vrouw werkt niet en ik heb twee kinderen die ook van mijn inkomen leven.

"Ik had een vaste baan met een goed perspectief. Dat dreigt nu weg te vallen. Ik maak me zorgen over wat er zal gebeuren als de fabriek daadwerkelijk sluit."

"Gelukkig wordt er nu actie ondernomen. Ik blijf dan ook hoopvol. In het mooiste geval maken we een doorstart. De kans daarop vind ik moeilijk in te schatten, maar ik blijf strijdbaar."

Waar in Nederland is Philips nog actief?

Winschoten: speciale glassoorten

Drachten: scheerapparaten, research

Emmen: draagcontructies voor straatverlichting; sluiting gepland

Winterswijk: draagconstructies voor led-verlichting

Amsterdam: hoofdkantoor

Eindhoven: marketing Benelux, research

Best: revisie medische apparatuur

Veldhoven: medische apparatuur

Maarheeze: fosfor voor tl-verlichting

Roosendaal: tl-verlichting; wordt ontmanteld, sluiting in 2015

Uden: keramiek

Middelburg: onderdelen voor autoverlichting en voor led-lampen

Terneuzen: starters voor tl-lampen; in 2016 dicht

Heerlen: onderdelen röntgenapparatuur; mogelijk dicht in 2018

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden