Emmen: een bij elkaar geraapt zootje gebouwen?

Wat is de lelijkste stad van Nederland, vroeg Trouw-commentator Willem Breedveld vorige maand op de Podiumpagina aan de lezers. Uit de reacties blijkt dat Emmen hoog scoort. Is dat terecht?

EMMEN - ,,Ik ben een geboren Emmenaar, maar kan niet zeggen dat ik Emmen een mooie stad vind. De overdekte winkels in het centrum hadden veel anders gekund, en vooral de hypermoderne Traverse is spuuglelijk. Wat Emmen mooi maakt, zijn de oude gedeelten van het centrum en de oudere woonwijken daaromheen. Daarentegen zijn nieuwbouwwijken als Bargeres ontzettend sfeerloos en vooral erg lelijk'', zegt Harry Kort (46), eigenaar van een lunchroom.

Emmen is, met 108000 inwoners, na Groningen de grootste gemeente van Noord-Nederland. Rondom de kern Emmen, met zo'n 55000 inwoners, liggen dertien grotere en kleinere dorpen.

De Traverse, een omstreden wandelroute dwars door het centrum van Emmen, wordt door passanten als zeer lelijk ervaren. De loopbrug van 267 meter lang verbindt het oude gedeelte van Dierenpark Emmen met een nieuwer deel en een groot parkeerterrein en biedt winkelend publiek de mogelijkheid om het in 2002 gebouwde winkelcentrum De Weiert te bereiken.

Hanna van Schie (24), studente: ,,Het centrum is net een blokkendoos, een bij elkaar geraapt zootje van allerhande moderne gebouwen. De Traverse slaat alles: boven een weg loop je over een betonnen gevaarte zo een tweede dieptepunt van Emmen in, winkelcentrum De Weiert. De groene buitenwijken maken iets goed, maar kunnen helaas het verschrikkelijke centrum niet verhullen.'' Ook J. Bierling (54), landmeter, vindt Emmen niet bepaald mooi. ,,Wat pas echt een mooie stad is, is Groningen.''

De woonwijken rond het centrum zijn gebouwd in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, en moesten op korte termijn voorzien in een grote woningbehoefte. Het bestuur van Emmen wilde graag industrie aantrekken in het nog zeer agrarische gebied. De AKU uit Arnhem, later opgegaan in Akzo, wilde zich alleen in Emmen vestigen, als er werd gezorgd voor een goed woon- en leefklimaat. Dit resulteerde in de bouw van de eerste rijtjeshuizen van Emmen. Bij de bouw werd het groene karakter van de gemeente in stand gehouden.

De wijk Emmermeer, één van de in de jaren vijftig opgezette wijken, was destijds een bron van inspiratie voor architecten en stedenbouwkundigen. Er werd geëxperimenteerd met verschillende type woningen en met de inrichting van buurten.

Met succes, vindt Anne-Marie Franssen (62). ,,Het is dan misschien niet de fraaiste stad, maar wel één van de prettigste om te wonen. Je kunt je kinderen hier buiten laten spelen, en alles wat je nodig hebt is te vinden in het centrum. Het is inderdaad jammer dat karakteristieke gebouwen vervangen worden door nieuwbouw, maar gelukkig zijn er nog enkele historische panden bewaard gebleven zoals de oude kerk op het plein. Emmen blijft voor alles een dorp en als je er op die manier naar kijkt heeft het ontzettend veel te bieden.''

Ook mevrouw Kammenga (83), vindt het centrum van Emmen niet lelijk. ,,Als je wat ouder wordt, is het prettig om met een dak boven je hoofd te winkelen. In Emmen kan dat prima. Het functionele is voor mij toch belangrijker dan het mooie.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden