Emmaus zet je weer op de rails

Woonwerkgemeenschappen leren mensen hun problemen op te lossen

De kringloopwinkels van Emmaus kent iedereen. Maar de vereniging heeft ook negen leefgemeenschappen door het land, waar mensen terecht kunnen die met zichzelf in de knoop zitten. Binnenkort komt er een tiende bij, in de Utrechtse wijk Overvecht. "We doen het goed omdat we niet afhankelijk zijn van subsidies", vertelt coördinator Jan van Dam van Emmaus Domstad. "Al ons geld komt uit de kringloopwinkels."

Michael Tielman (26) kwam twee jaar geleden in de leefgroep Parkwijk in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn terecht. Hij had een drugsprobleem. Wiet, pillen, coke. Hij gebruikte alles, behalve spuiten. Het was een rotjongen, zegt-ie zelf. Maar zijn drugsgebruik had ook te maken met ADHD. "Ik kreeg medicijnen, maar daar werd ik heel verward en suf van. Ik snapte de simpelste dingen niet meer: bijvoorbeeld dat je de voordeur open moet doen als de bel gaat."

Dus ging hij speed gebruiken, wat wel werkte. Maar dat loste zijn problemen niet op. Hij betaalde de huur niet. Rekeningen van de zorgverzekeraar bleven ongeopend in een hoekje liggen. Het resultaat: een schuld van elfduizend euro.

Twee jaar geleden vond zijn moeder dat het zo niet langer kon. Haar zoon was graatmager en kon niet voor zichzelf zorgen. Ze belde Emmaus op. Tielman is nu van de harddrugs af, werkt met veel enthousiasme in de winkel en heeft zijn schuld bijna afgelost. "Het gaat echt goed met me", vertelt hij terwijl hij op een zwarte tweedehandsbank zit tussen de stapelbedden en kasten. "Ik wil zelfs in september mijn studie verpleegkunde weer oppakken."

In de toekomst kunnen meer jongeren zoals Michael worden geholpen, in de nieuwe vestiging. "Wanneer die komt is nog niet duidelijk, want we zijn nog op zoek naar mensen die er als begeleider willen wonen", vertelt Van Dam. "Op dit moment is het alleen nog een sorteerpunt waar mensen afgedankte spullen kunnen brengen."

Mensen die bij Emmaus aankloppen, krijgen een programma op maat aangeboden. Samen met een mentor wordt bekeken wat het probleem is en hoe dat het beste opgelost kan worden. Bewoners kunnen er gratis wonen, maar moeten ook meehelpen in de winkel. Doel daarvan is dat ze leren om op tijd te komen en hoe ze met anderen moeten omgaan. "Door werk komt ook het gevoel van eigenwaarde terug omdat ze verantwoordelijkheid krijgen over taken die ze toebedeeld krijgen."

Het maakt niet uit met welk probleem je zit. Iedereen die vastzit in het leven is welkom. Het is wel de bedoeling dat de bewoners vertrekken als hun leven weer op orde is. "Maar dat kan een paar jaar duren. De mensen die hier komen, zijn soms erg beschadigd, dus die hebben tijd nodig. Daardoor moeten we veel mensen afwijzen die hier willen wonen. Gemiddeld één per week. Hopelijk verandert dat door onze nieuwe vestiging."

In de keuken in het woongedeelte naast de winkel roert Mischa van Poppel (42) in een pan met eten. Van Poppel klopte twee maanden geleden aan bij Emmaus. Hij zat in de Ziektewet en had weinig contacten. "Ik kwam alleen nog het huis uit voor boodschappen. Het leven is dan niet meer zo leuk." Wat hij in de toekomst wil doen, weet hij niet. "Het belangrijkste is dat ik me weer goed voel. Ik miste mensen om me heen, en die heb ik hier."

Emmausverenigingen vieren verjaardag
Dit jaar zou de oprichter van de Emmausbeweging, de Fransman Abbé Pierre, honderd jaar zijn geworden. Pierre richtte zijn beweging in 1949 op na een ontmoeting met een wanhopige dakloze die zich van het leven wilde beroven. Pierre bood de man aan om gratis in zijn huis te wonen als hij zich zou inzetten voor andere armen. Het huis werd omgedoopt tot het 'Emmaushuis', 'huis voor nieuwe hoop'. Om in hun onderhoud te kunnen voorzien begonnen de bewoners met de verkoop van tweedehandsspullen. Inmiddels zijn er over de hele wereld Emmausverenigingen die zich inzetten voor arme mensen. Pierre overleed vijf jaar geleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden