Emma wint het vooralsnog van Blessing-VirginYah

null Beeld anp
Beeld anp

Heb je je kind dit jaar Emma of Liam genoemd? Dan ben je als ouder niet echt origineel. Je kunt je ze immers ook Nana-Frimpong of D-Gently noemen, blijkt uit de lijst van populaire kindernamen van 2015, opgesteld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Redactie

De SVB brengt ieder jaar een lijst uit met de meest populaire kindernamen. In 2014 waren Daan en Sophie nog het populairst, nu staan Emma en Liam bovenaan. De SVB krijgt die informatie doordat ze verantwoordelijk is voor de uitkering van de kinderbijslag, waardoor alle namen van pasgeboren kinderen bij hen bekend zijn.

Naast Emma zijn ook Sophie (op plek 2), Julia (plek 3) en Anna (plek 4) nog steeds populair voor meisjes. De naam Liam is in 2015 flink gestegen: in 2014 stond hij nog op plek 9 in de lijst. Ook namen als Milan, Lucas, Sem en Luuk doen het nog goed bij ouders.

Friesland en Zeeland
De provincie waarin de kersverse ouders wonen, speelt ook mee in de naamkeuze. In Friesland doen typisch Friese namen bijvoorbeeld goede zaken. Hidde is er de meest gekozen jongensnaam, Jurre staat op plek 3 en Jelte is te vinden op de vijfde plek. Voor meisjes is de naam Benthe (op plek 9) populair.

In de provincie Zeeland doen ouderwetse namen het juist weer goed. Cornelis is na Levi de meest populaire jongensnaam en op plek drie staat de naam Johannes. De meest gekozen meisjesnaam in Zeeland is Adriana en ook Johanna (op plek 6) is nog populair.

D-Gently en Nana-Frimpong
Ook beroemdheden zorgen voor inspiratie bij nieuwe ouders. Zo kreeg vorig jaar één pasgeboren baby de naam North, vermoedelijk vernoemd naar de dochter van rapper Kanye West en zijn vrouw Kim Kardashian.

Andere ouders verzonnen een wat ongebruikelijkere naam voor hun oogappels. Pasgeboren meisjes kregen namen als Dior, Tsz, Volksje, Blessing-VirginYah, D-gently, Zozan, You, Oceaan, Ha, Ka en Lia-Cita. Jongens werden geboren met namen als Shaker, Ubayy, Alf, Ifeadikachukwu, Fidel, Fendi, Mango, Loveson en Nana-Frimpong. Drie baby's kregen de naam Sheldon.

Ouders hebben volgens de Nederlandse wet veel vrijheid in het kiezen van een naam. In principe mogen ze hun kind elke naam geven, zo lang het geen beledigende of aanstootgevende naam is.

Bekijk hieronder op onze kaart de populairste namen per provincie:

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden