Emma Watson zoekt mannelijke strijders tegen vrouwenhaat

Ambassadeur voor vrouwenrechten Emma Watson speechte dit weekend voor de Verenigde Naties. Het filmpje van haar toespraak wordt wereldwijd gedeeld. Beeld Getty Images
Ambassadeur voor vrouwenrechten Emma Watson speechte dit weekend voor de Verenigde Naties. Het filmpje van haar toespraak wordt wereldwijd gedeeld.Beeld Getty Images

Mannen moeten meestrijden tegen vrouwenonderdrukking. Dat zei Emma Watson in haar speech voor de Verenigde Naties (VN). Jongens en mannen moeten opkomen voor gelijke rechten. De powervrouw zet zich sinds juli in als ambassadeur voor vrouwenrechten en gelijkheid van sekse bij de VN. De speech wordt wereldwijd bejubeld.

Bas Baas

Na de speech ontvangt Watson een daverend applaus. Het is de officiële lancering van de 'HeForShe' campagne in New York, waarbij ze zich inzet om gelijkheid tussen mannen en vrouwen bespreekbaar te maken. De speech van dit weekend duurt zo'n 13 minuten. Ze praat onder meer over feminisme. 'Vechten voor vrouwenrechten wordt te vaak geassocieerd met mannenhaat, dat is een compleet verkeerd beeld. Het is een beeld dat rechtgezet moet worden'.

De jonge voorvechtster en oud Harry-Potter actrice noemt zichzelf een feminist. 'Die benaming heeft een negatieve lading gekregen en daarom willen vrouwen zich niet meer met het woord identificeren. Ik weet niet waar die negatieve lading is ontstaan'. Volgens haar heeft feminisme niets met mannenhaat te maken, eerder met het streven naar gelijke kansen. Watson heeft net haar Universitaire opleiding afgerond. Ze kon direct aan de bak voor de VN. 'Jullie zullen wel denken, 'wat moet die Harry Potter-meid hier', ik vroeg het mezelf ook af. Ik weet alleen dat dit probleem me raakt en dat er nu wat moet veranderen'.

Duidelijke boodschap
De 24-jarige spreekt emotioneel tot de VN-ambassadeurs. Haar stem is onvast, maar haar verhaal is daardoor niet minder duidelijk. 'Er is geen land in de wereld waar vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen. Er is geen land in de wereld dat kan zeggen dat het gelijkheid tussen sekse kent. De gelijkheid tussen man en vrouw is een mensenrecht'. Mannen moeten ook de vrijheid hebben om gevoelens te tonen, vindt ze. 'Als mannen niet agressief hoeven te zijn dan hoeft de vrouw zich niet onderdanig op te stellen'.

De emotionele Watson legt het probleem uit. 'Ik wil dat mannen dit aanpakken zodat hun dochters, zussen en moeders vrij van vooroordelen zijn. Maar ook zodat hun zoons de kans hebben om menselijk en gevoelig te zijn'. Het filmpje dat van de speech is gemaakt is een wereldwijde hit. De jonge vrouw krijgt de bijval waarop ze hoopte.

VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon kan het niet nalaten om de associatie met de Harry Potter films te maken. Hij staat er bekend om geen humor te schuwen. 'Emma zwaait hier met haar toverstaf. Ik hoop dat ze vrouwen kan helpen om meer rechten te krijgen'.

Emma Watson met VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon Beeld belga
Emma Watson met VN secretaris-generaal Ban Ki-MoonBeeld belga
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden