Update

Emile Roemer stopt als SP-voorman, Lilian Marijnissen volgt hem op

SP-leider Emile Roemer naast zijn opvolger Lilian MarijnissenBeeld ANP

Emile Roemer stopt in januari als fractievoorzitter van de Socialistische Partij. Dat heeft hij vanmorgen tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Lilian Marijnissen volgt hem op. 

Roemer noemt politiek de 'mooiste hondenbaan die je je kunt wensen'. "Ik heb duizenden mensen mogen spreken. Ik ga met een brede glimlach over straat door alle mensen die me hebben aangesproken, die hun problemen met mij deelden, met wie ik een selfie heb mogen maken", zei hij. 

Na het aftreden van Agnes Kant werd Roemer op 5 maart 2010 gekozen tot fractievoorzitter van de SP. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 was hij lijsttrekker. De SP haalde tijdens deze verkiezingen 15 zetels, een verlies van 10 ten opzichte van 2006.

Juiste tijd 

"De politiek ingaan is niet zo moeilijk", zei Roemer, "De politiek uitgaan is veel moeilijker. Ik vertrek niet omdat ik uitgekeken ben, maar omdat dit de juiste tijd is. Dat betekent ook op z'n tijd het stokje doorgeven. Ik wil niet de politicus zijn die te laat is gegaan. Maar de politicus die een weg heeft gebaand voor een nieuwe lichting."  

Roemer was ook lijsttrekker voor de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012. De SP handhaafde hierbij haar 15 zetels. Dit resultaat werd door veel aanhangers van de SP als een teleurstelling ervaren, met name omdat de SP onder Emile Roemer tot zeer kort voor de verkiezingen op 12 september 2012 gedurende lange tijd op een forse winst in de peilingen stond.

Tweedehands auto

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 was Roemer weer lijsttrekker en verloor de SP één zetel. Vanmorgen zei hij: "Het grootste compliment dat ik kreeg in mijn carrière was dat ik steevast bij elke peiling bovenin stond als meest betrouwbare politicus. Iemand met wie je zomaar een tweedehands auto zou kopen." 

De nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen (32), dochter van oud-leider Jan Marijnissen, zegt dat de partij er moet zijn voor mensen bij 'wie het niet zomaar aan komt waaien' in het leven. Marijnissen is sinds 23 maart lid van de Tweede Kamer. Ze was daarvoor jarenlang raadslid geweest in haar woonplaats Oss en werkte lang voor de vakbond FNV. 

In haar speech haalde Marijnissen uit naar het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. "Dit nieuwe kabinet is er voor de mensen die het toch al goed hebben." Ze wil werken aan een "menselijkere en socialere samenleving waar niet het grote geld, maar de gewone mensen het voor het zeggen hebben."

Roemer heeft in ieder geval vertrouwen in de toekomst. "Onze tijd komt. Het is niet de vraag óf, maar wanneer." Wat de politicus nu gaat doen, is nog niet duidelijk. Maar in een interview met Trouw in 2011 gaf hij een hint: "Als de partij morgen een betere partijleider heeft gevonden, sta ik overmorgen weer voor de klas." 

Lees ook:
Met de komst van SP'er Lilian Marijnissen in maart naar het Binnenhof zette de dynastie van Oss zich voort. Als 'dochter van' zijn de verwachtingen hooggespannen. 'Ik probeer me niet door die naam te laten leiden', vertelde ze in een uitgebreid interview met Trouw.

Arjan Visser interviewde Emiel Roemer in 2011 in de rubriek 'Tien geboden', waarin hij openlijk vertelt over zijn jeugd, zijn idealen en zijn desinteresse in macht.

Al 23 jaar zit de SP in de oppositie, zo ook in deze regering. Roemer wilde vooral geloofwaardigheid behouden, blijkt uit dit verhaal.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden