Emile Roemer is moe

Het beeld dat de kiezers van PvdA-leider Diederik Samsom hebben, verbetert in recordtijd

"Campagne voeren vind ik het leukste wat er is. Lekker de straat op, met mensen praten." Dat zei Emile Roemer in 2010 toen hij als grote onbekende de Nederlandse kiezer voor zich wilde winnen. Twee jaar later is alles anders. De lijsttrekker van de Socialistische Partij is moe. Op de vraag hoe het met hem gaat, luidt het antwoord: "Ik leef nog."

De SP-voorman heeft dan net een interview met journalisten van Tubantia in Enschede achter de rug. Hij moest er vroeg voor zijn bed uit, terwijl hij de nacht ervoor door het debat in Carré pas rond twee uur thuis was. "Je ziet de wallen van alle lijsttrekkers met de dag groter worden", zegt campagneleider Tiny Kox. "Ik heb met ze te doen."

Het gesprek in het oosten van het land met de Tubantiaverslaggevers was voor Roemer een verademing. Hij kon lekker het SP-verhaal vertellen, de sfeer was ontspannen. Een 'heerlijke onderbreking' van het campagnegeweld dat de afgelopen weken over hem is heen gekomen. Roemer haalt flink uit naar de VVD die 'schaamteloos mensen zonder werk wegzet als handophouders'.

In televisiedebatten moet op aanvallen van anderen zo snel en gevat mogelijk worden gereageerd, analyseert Kox. Hij klaagt dat er nauwelijks tijd is om eigen standpunten uit te leggen. "In het buitenland gaat dat heel anders." De SP zou het fijn vinden als de media eens gaan nadenken of het hun rol is om de politiek als amusement aan te bieden. Zou Kox deze opmerkingen ook maken als de SP nog steeds groeiende was in de peilingen? "Dat weet ik niet", zegt de campagneleider eerlijk.

De Tubantiaverslaggevers vragen of Roemer niet opgelucht is nu het er naar uitziet dat hij geen premier wordt. "Dat was misschien toch een beetje boven uw macht?" Roemer lacht en zegt er zo geen seconde over te hebben gedacht. Ze willen ook weten of het handig is dat Roemer steeds in de verdediging schiet als hij wordt aangevallen. Oud-PvdA-leider Wouter Bos noemt dat Calimero-gedrag. "Zal ik eens gaan staan?" reageert Roemer, terwijl hij al los van de stoel komt en zijn brede borst vooruit steekt. "Ik Calimero? Ik weet niet wat voor televisiescherm Wouter Bos heeft."

Door dit grapje komt Roemer er makkelijk mee weg. Dat de SP-voorman niet exact in percentages weet hoeveel arbeidsgehandicapten of langdurig werklozen grote bedrijven in dienst moeten nemen als het aan hun eigen programma ligt, wordt hem ook niet kwalijk genomen. De sfeer is gemoedelijk en dat is in deze laatste week van de verkiezingscampagne zeer welkom.

Dit weekend probeerde Roemer nog op straat campagne te voeren, in zijn eigen woonplaats Boxmeer. Door de vele aanwezige pers uit binnen- en buitenland kwam hij echter bijna niemand te spreken. Hij belooft in Enschede wel dat de SP altijd met burgers in gesprek blijft, ook als de SP gaat regeren. "Als je bestuursverantwoordelijkheid hebt is het nog belangrijker om met mensen te praten. Dan hoor je wat de gevolgen van je beleid zijn. Als wij geen contact meer hebben met de mensen, dan hebben wij geen bestaansrecht meer."

Er volgt een lunch met de directie, hoofdredactie en de verslaggevers van Tubantia. Het gezelschap haalt herinneringen op aan de tijd waarin politieke kopstukken met een notitieblokje en pen in de hand met elkaar in debat gingen. Waarin nog stiltes vielen als iemand borrelnoten in zijn mond stopte of een aantekening maakte.

Na een broodje en koffie stapt Roemer in de taxi. Deze gaat naar Groningen waar hij weer in debat moet met de lijsttrekkers van de andere partijen. Op dit Noordelijk lijsttrekkersdebat gaat hij zeggen overtuigd te zijn dat de SP op 12 september 30 zetels of meer in de wacht sleept. Maar eerst gaat hij onderweg even slapen.

VANDAAG 4,5,6 Meer nieuws

Kortgeleden was SP-lijsttrekker Emile Roemer nog de grootste concurrent van Mark Rutte. Maar in een paar weken tijd heeft zijn PvdA-collega Diederik Samsom niet alleen in alle peilingen een vlucht naarboven genomen, kiezers vinden hem nu ook een stuk empathischer dan ze hem een paar weken geleden zeiden te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Kieskompas.

Half augustus, toen de VVD en de SP een stuk hoger in de peilingen stonden dan de PvdA, gaven invullers van het Kieskompas Rutte (VVD), Roemer (SP) en Samsom ongeveer hetzelfde cijfer bij de vraag of zij 'mensen als ik' zouden begrijpen. Sindsdien is Samsom zijn collega's gestaag voorbijgestreefd. Elke dag vullen zo'n 60.000 mensen het Kieskompas in.

Het houdt daarmee niet op met opstekers voor de sociaal-democraten. Volgens onderzoeksbureau Ipsos Synovate is Samsom inmiddels net zo geschikt voor de functie van premier als VVD-lijsttrekker MarkRutte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden