Interview

Emile Ratelband: Ik sta op het punt om mijn grootste succes te boeken

Emile Ratelband. Beeld Mark Kohn

Op 6 oktober publiceert Trouw de vijfhonderdste aflevering van de serie De Tien Geboden. Arjan Visser blikt terug met mensen die hij daarvoor heeft geïnterviewd. Als tweede: Emile Ratelband, wiens Tien Geboden verscheen op 24 januari 1998.

Twintig jaar geleden wist de toen 51-jarige positiviteitsgoeroe Emile Ratelband één ding zeker: God waakt over hem. Dat geloof is na al die jaren alleen maar groter geworden.

“Ik manoeuvreer – financieel en relationeel – al een leven lang langs de afgrond, maar ik ben er nog steeds. Sterker nog: ik sta op het punt om mijn grootste succes te boeken. Alles wat ik heb gehoord en gezien, alles wat ik heb geleerd, komt nu samen in de spirituele beweging die ik ‘in het licht’ noem. Er zijn bijeenkomsten in speciale, vierkantige ruimtes waarbij we werken met de elementen lucht, aarde, water en vuur. 

We luisteren niet naar psalmen of gezangen maar naar liedjes uit de Top 100 en we proberen die zo te begrijpen dat ze als belevenissen kunnen worden verankerd in onze geest. Het gaat over bewustzijnsverruiming, over aandacht geven en het mooie is: je mag er verder van maken wat je wil en je mag ook zijn wie je wil zijn. Dat geldt ook voor mij. Ik hoor nergens bij – ja, oké, ik werd eerder dit jaar in Thailand gewijd tot boeddhist, maar heb je wel goed opgelet? Twee weken later heb ik me alweer laten óntwijden. We zijn vrij. We maken onze eigen keuzes.”

Draagmoeder

Een van Ratelbands keuzes was het om, via Facebook, een draagmoeder voor zijn achtste kind te zoeken.

“Er reageerden ongeveer negentig vrouwen. Van die groep viel 98 procent af, maar met de resterende 2 procent ben ik nu in onderhandeling. Dat komt goed, ga daar maar van uit. Ze zijn akkoord met mijn voorwaarden: ik ga me niet aftrekken in een potje of zo, nee, het moet van vlees tot vlees gebeuren, de baby zal binnen twee weken worden afgestaan en in principe heeft de moeder daarna weinig tot niets meer met haar kind te maken.”

In 1998 was Ratelband nog niet zo lang gescheiden van zijn eerste vrouw. Tijdens het interview verklaarde hij een ‘vrouwenhater’ te zijn, maar daar komt hij nu graag op terug. “Ik was emotioneel, ik had pijn. Ik ben heel goed met mijn ex, we komen bij elkaar op de koffie.”

Grootste verdriet

Met de relaties die hij daarna aanging, liep het vaak minder goed af. Over gedoe rondom omgangsregelingen met de jongste Ratelbandjes wil – nee, mág hij niks zeggen, maar als hem wordt gevraagd of hij misschien juist daarom nog een kindje wil – helemaal voor zichzelf alleen – schiet hij vol. “Ja, daar heb je gelijk in. We hebben het nu over mijn allergrootste verdriet. En mijn allergrootste les, tegelijkertijd. Ik leer hier van. Ik word, denk ik, een steeds beter mens.”

Voor slechte mensen heeft hij in de loop der jaren minder geduld gekregen. Stelde hij eerst nog voor om op Vlieland een ‘concentratiekamp voor dieven’ in te richten, nu wil hij graag een schavot op de Dam neerzetten waar “pedofielen en verkrachters met een notenkraker van hun ballen kunnen worden verlost”.

Tijdens het Tien Geboden-interview zei Ratelband 89 jaar oud te zullen worden. Die leeftijd is inmiddels bijgesteld naar 94.

“Ik heb gezond geleefd, ik doe elke twee jaar een pre-scan en een prostaatonderzoek; ik zou niet weten waarom ik niet zo oud zou kunnen worden. Ik ben 69, maar ik voel me 49. Daarom ben ik naar het gemeentehuis gegaan om mijn leeftijd te laten verlagen. Als je je naam mag veranderen, van een mannetje een vrouwtje kan worden – of andersom – waarom zou je dan met die oude leeftijd opgescheept blijven zitten?”

De ambtenaar weigerde het verzoek in te willigen. Emilie Ratelband heeft vervolgens de Staat der Nederlanden gedaagd. De zaak dient op 5 november.

Arjan Visser interviewt iedere twee weken iemand aan de hand van de Tien Geboden. Alle interviews uit de rubriek Tien Geboden vindt u terug in ons dossier.

Lees ook:

Interviewer Arjan Visser blikt terug op 499 keer Tien Geboden: 'Zou ik zelf ook zo intiem durven zijn? Nee'

Arjan Visser sprak vijfhonderd bekende Nederlanders over God, hun ouders, liefde en dood. De interviews verschijnen deze week in een lijvige bundel.

'Lamlendigheid, daar word ik gek van'

In januari 1998 verscheen De Tien Geboden met Emile Ratelband in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden