Emigrant is vooral op zoek naar baan of rust

(Trouw) Beeld
(Trouw)

amsterdam – - Bijna één op de twintig Nederlanders blijkt ernstig na te denken over emigratie. Dat bleek gisteren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aan achtduizend mensen werd gevraagd of ze plannen hadden om voor minstens acht maanden naar het buitenland te vertrekken.

Nels Fahner

Emigreren is vooral iets voor jongeren, zo blijkt. Van de mannelijke twintigers wil 14 procent naar het buitenland; onder dertigplussers leeft die behoefte nog maar bij 7 procent.

Bij de vrouwelijke geënquêteerden is hetzelfde beeld te zien, al liggen de percentages iets lager. Eén op de tien vrouwen tussen 18 en 30 jaar heeft emigratieplannen, terwijl van de dertigplussers nog maar 4 procent een vertrek overweegt.

Robbert Roijter (37), die in 2004 naar Spanje emigreerde en met zijn bedrijf Het Roer Om emigratiedagen organiseert, treft daar hoofdzakelijk twintigers en dertigers. „De meesten willen een carrière opbouwen in het buitenland.”

Eén op de zes Nederlanders met emigratieplannen gaat voor een baan, blijkt ook uit het CBS-onderzoek. Maar de onder dertigplussers meest genoemde reden om Nederland te verlaten is het verlangen naar rust, natuur en ruimte. Roijter zelf was de gejaagdheid en de files in Nederland zat en vertrok met zijn vrouw zuidwaarts. „Ik was op zoek naar een ander levensritme.”

Dat vond hij in Arcos de la Frontera, een kleine stad in Zuid-Spanje. „De mensen hier werken om te leven en niet andersom.” Hij is van plan nog wel een paar jaar te blijven, maar niet voor altijd.

Emigreren is voor veel Nederlanders een tijdelijke zaak, blijkt ook uit het CBS-onderzoek. Van de mensen met plannen om weg te gaan wil één op de drie op termijn terug naar Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden