'Emiel en Liza nemen hier hun dag door'

Wat gebeurt er rond de tafel, de ontmoetingsplek bij uitstek?

Odilia (52) en Wim Jongsma (56) runnen samen het Thomashuis in Brummen. Naast hun twee kinderen wonen er in het huis ook nog zeven mensen met een verstandelijke beperking.

Odilia: "Twee jaar geleden hebben Wim en ik onze banen opgezegd, ons huis verkocht en zijn we begonnen als zorgondernemer in het Thomashuis. We zijn 24 uur per dag beschikbaar voor de bewoners. Het was een grote stap, maar we hebben het nooit ervaren als een gok.

Ik weet dat het 'uit huis gaan' van kinderen met een beperking voor veel ouders moeilijk is. Onze oudste zoon heeft een verstandelijke beperking. Daarbij heb ik altijd in de gehandicaptenzorg gewerkt. Op dit moment - met alle bezuinigingen - hebben de grote instellingen het zwaar. Toen ik zag hoe het er in verschillende Thomashuizen aan toe gaat, was ik snel overtuigd: je biedt mensen een veilige omgeving. En al snel ga je om elkaar geven, net als in een echt gezin.

Bijna iedere avond eten we samen. 's Ochtends drinken we koffie, daarna gaat ieder zijn eigen gang. Loes speelt graag een spelletje kaarten. Ria breit het liefste, Edwin speelt iedere avond minimaal twee spelletjes Mens erger je niet. Suzanne en Jetske knutselen graag, en Emiel en Liza nemen 's avonds aan tafel vaak nog even samen hun dag door.

De twee hebben elkaar in het Thomashuis ontmoet. De een had een kamer beneden, de ander woonde boven. Al snel waren ze verliefd en nu wonen ze samen op de bovenverdieping."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden