Commentaar

Embryo's zijn geen muizen

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het is nu nog makkelijker geworden: ingrijpen in het menselijk DNA in het allervroegste stadium, het eencellige embryo. Daarmee dienen zich nieuwe mogelijkheden aan om akelige erfelijke ziektes te verwijderen uit het erfelijk materiaal.

De Gezondheidsraad kwam daarom met het advies: maak de kweek van menselijke embryo’s voor onderzoek mogelijk. Vorig jaar diende (nu demissionair) minister Schippers een voorstel van gelijke strekking in.

De embryowet in Nederland bevat nu nog dit verbod: menselijke embryo’s mogen niet speciaal voor wetenschappelijk onderzoek worden gekweekt. Het zou goed zijn als deze fundamentele grens wordt gerespecteerd.

Onder de huidige wet is wel onderzoek mogelijk op embryo’s die overblijven bij pogingen van paren om zwanger te worden. Dat gebeurt met uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen. Ook zijn er strenge voorwaarden welk onderzoek in aanmerking komt, en of er alternatieven voorhanden zijn. De noodzaak van dergelijk onderzoek wordt vaak bepleit met een beroep op een concreet, nobel doel: het voorkomen van ernstig lijden door bijvoorbeeld een erfelijke stofwisselingsziekte. De medisch-ethicus die de Gezondheidsraad adviseerde, zei in Trouw: de rechten van één bevruchte eicel wegen niet op tegen het voorkomen van gruwelijke ziekten. Zij merkte op: waar een beukenootje geen beuk is, is een embryo nog geen mens.

Het probleem bij zo’n afweging is dat niemand tegen het voorkomen van gruwelijke ziekten is. Eén bevruchte eicel is maar een klein offer, zeker voor stellen waarbij de kinderwens wordt getorpedeerd door een erfelijke belasting met ziektes waaraan kinderen onvermijdelijk jong sterven.

Permanente kweek

Punt is dat het natuurlijk niet gaat om één eicel, maar om permanente kweek. Punt is ook dat de criteria voor onderzoek zich voortdurend aanpassen aan de medisch-technische mogelijkheden. De Gezondheidsraad vindt dat er een ‘geactualiseerd juridisch-ethisch kader’ nodig is. Het lijkt erop dat ‘actualisatie’ eerder neerkomt op een aanpassing aan wat nu kán, dan aan wat men principieel wenselijk vindt.

Natuurlijk moet de wetenschap zijn best doen ziektes te bestrijden. En natuurlijk is daarbij ook nu al sprake van strenge toetsing voor welke doeleinden dat gebeurt. Niemand is voorstander van manipulatie bij embryo’s voor een andere kleur ogen. Maar daartussen schemert een groot grijs gebied van onderzoek op embryo’s naar allerlei ziektes die niet meteen dodelijk zijn, of naar levensverlengende opties. Dat is geen utopie, het gebeurt elders al.

Menselijk leven moet niet louter voor wetenschappelijke doeleinden worden gecreëerd. Want de mens is geen beuk, en embryo’s zijn geen muizen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden