Emancipatie stagneert

amsterdam – Is er een ’nieuwe man’ op komst? Uit ’Wisseling van de wacht’, het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau over generaties, blijkt dat jongeren onder de 25 jaar (generatie Y) niet geëmancipeerder denken dan ouderen. En zij lopen ook niet voorop in het verrichten van onbetaalde zorgtaken. De nieuwe man manifesteert zich niet vanzelfsprekend in de jonge man, constateerde SCP-onderzoekster Wil Portegijs.

Wie is er geëmancipeerder: de babyboomvader of zijn zoon, een typische exponent van de generatie Y?

„Toen oudere mannen – zeg maar geboren voor 1960 – jong waren, waren zij geëmancipeerder dan hun voorgangers. Niet zo vreemd in vergelijking tot hun eigen ouders, want die waren ook wel érg traditioneel. Maar de rek is eruit. Mannen doen gemiddeld ieder jaar iets meer in het huishouden, maar je ziet geen grote voortuitgang. Kijk je naar alle mannen in Nederland, dan zijn het meestal niet de jongere maar de oudere die extra taken op zich nemen. De emancipatiegedachte groeit met de jaren, deze is maakbaar. Hij wordt niet aangeleerd. Het zal dus niet zomaar gelijker worden tussen man en vrouw met iedere nieuwe generatie.”

En de jonge vrouwen, hoe geëmancipeerd zijn zij?

„Opvallend is dat de jongste vrouwen, van 25 jaar en jonger, net als hun mannelijke leeftijdsgenoten vaker vinden dat vrouwen beter in staat zijn om voor kleine kinderen te zorgen. Dat is nog wat hypothetisch: vaak hebben zij nog geen kinderen en een overzichtelijk huishouden. Maar als ze die later wel krijgen, is het ook de vraag of mannen en vrouwen uit de generatie Y het gelijk gaan verdelen. We zien dat vrouwen vaak het leeuwendeel voor hun rekening nemen als er kinderen komen. We verwachten niet dat dat verandert.”

Dus mensen worden traditioneler?

„In ieder geval in hun overtuiging dat vrouwen beter geschikt zouden zijn voor zorgtaken dan mannen. Het is ook bevreemdend dat mannen uit de jongste geboortecohorten in de praktijk minder tijd lijken te besteden aan onbetaalde arbeid en zorg dan hun voorgangers. Dat in werkelijkheid mannen wat meer tijd besteden aan zorg komt niet door de komst van steeds geëmancipeerder geboortecohorten mannen, maar omdat alle mannen, ongeacht geboortejaar, iets meer zijn gaan doen. De jongste cohorten lopen hierin niet voorop. Het lijkt zelfs iets terug te lopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden