Recensie

Elton John mag inmiddels 72 jaar zijn, maar hij speelt nog met het vuur en plezier van zijn jonge dagen

Elton John performs in de Ziggo Dome in Amsterdam. Beeld EPA
Elton John performs in de Ziggo Dome in Amsterdam.Beeld EPA

Pop
Farewell Yellow Brick Road Tour
Elton John
​★​★​★​★☆

De twee Nederlandse concerten van Elton Johns afscheidstournee leken zich niet onder een gelukkig gesternte te voltrekken. Onlangs moest een van de concerten verzet worden vanwege een ziek bandlid. En het optreden dat de Brit zaterdag gaf, haalde hij ternauwernood, door een defect vliegtuig. "Ik ben precies tien minuten voor aanvang binnen komen rennen", liet John zijn fans weten.

Maar vanaf het moment dat de poplegende gekleed in een glitter-rokkostuum het podium in een uitverkochte Ziggo Dome betrad, ging alles van een leien dakje en bood John zijn fans een optreden van hoog niveau. Kwantitatief, met een bijna drie durende show. En kwalitatief; op dit optreden viel weinig af te dingen.

Elton John mag inmiddels 72 jaar zijn, maar in Amsterdam speelde hij met het vuur en plezier van zijn jonge dagen. Steeds weer bewees hij een ras-entertainer te zijn, die zijn duizenden fans moeiteloos om zijn vinger wond. Zo passeerden vrijwel alle grote hits de revue en ontlokten klassiekers als 'Rocketman' al bij de eerste klanken de concertgangers een zucht van tevredenheid.

Bovendien liet hij zich bijstaan door een uitstekende begeleidingsband, die grotendeels bestond uit muzikanten die al jaren met hem werken. Ze speelden strak en voelden elkaar feilloos aan.

Staande ovaties

De meeste aandacht trok echter John zelf, met zijn pianospel. Gezeten achter zijn vleugel trakteerde hij zijn gehoor steeds weer op meeslepende en complexe pianopartijen, waar hij, meer nog dan in zijn zang, al zijn emoties in wist te leggen. Het leverde hem vele staande ovaties op en het maakte duidelijk dat als hij alleen met zijn vleugel had opgetreden, we ook een topavond gehad zouden hebben.

Intussen knalden vooral de vele uptempo-nummers eruit. Zo zetten kort voor de toegiften de nummers 'I'm Still Standing' en 'Saturday Night's Alright for Fighting' de zaal in vuur en vlam. Maar ook de eerste toegift, de ballad 'Your Song', was een hoogtepunt. De hoge noten bleek de zanger niet meer te halen, maar de publieksfavoriet werd door de fans toch gretig ingedronken en massaal meegezongen.

Zo gaf Elton John zijn fans een afscheidscadeau dat hen nog lang zal bijblijven. Het was tekenend dat zelfs nadat de Brit de fans vaarwel had gezegd, de concertgangers geen genoeg van zijn muziek konden krijgen. Want toen de zaallichten al aan waren klonk 'Don't Go Breaking My Heart' uit de boxen en bleven veel concertgangers nog even staan om ook deze hit mee te zingen.

Elton John treedt op 17 juni nogmaals op in Ziggo Dome.

Lees ook:

In ‘Rocketman’, de biopic van Elton John, mag regisseur Dexter Fletcher pas echt uitpakken

FILM - De Britse popster Elton John (72) is bezig met zijn afscheidstournee en onderdeel daarvan is ‘Rocketman’, een groots opgezette biopic over zijn leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden