Elton John is vader, maar de moeder laat zich niet zien

De Britse zanger Elton John heeft zijn eigen kerstkindje. Ergens in de Amerikaanse staat Californië werd afgelopen Eerste Kerstdag zijn zoon Zachary geboren.

Frank Kools

Waar precies wil de 63-jarige musicus niet onthullen. Hij en zijn Canadese man, de 48-jarige filmmaker David Furnish, gebruikten een draagmoeder om voor het eerst ouders te worden. Zij willen de identiteit van de moeder en de details van hun overeenkomst met haar geheim houden.

Het koppel, dat in 2005 een geregistreerd partnerschap sloot, speelde jarenlang met de gedachte om een kind te adopteren. Dat idee werd begin vorig jaar concreet toen zij, op een reis voor de door John geleide Stichting voor Aidsbestrijding, in een weeshuis in Oekraïne de veertien maanden oude Lev ontmoetten, een jongen die hiv-positief is.

John en Furnish probeerden van Lev hun zoon te maken, maar de autoriteiten in Oekraïne zetten een streep door hun plannen. Ze accepteren alleen gehuwde adoptieouders. Ook vonden ze de twee te oud. Hoewel de adoptie afketste, zorgt het paar naar verluidt nog wel financieel voor Lev en zijn broer.

Uiteindelijk kozen ze voor een Amerikaanse surrogaatmoeder, een stap die de laatste jaren door opmerkelijk veel, vaak openlijke homoseksuele, beroemdheden wordt gezet. Eerder dit jaar werden acteur Neil Patrick Harris en zijn vriend vaders van een tweeling, zoon Gideon en dochter Harper. Ook popzanger Ricky Martin, die na jaren van geruchten officieel uit de kast kwam, werd in augustus 2008 via een draagmoeder de (alleenstaande) vader van een tweeling: de jongens Matteo en Valentino. Acteur B.D. Wong, die vooral bekend is uit ’Law & Order - Special Victims Unit’, kreeg via die weg ook twee jongetjes met zijn vriend. Maar eentje stierf vlak na de geboorte.

Volgens hardnekkige geruchten werd ook de Portugese sterspeler van Real Madrid, Cristiano Ronaldo, dit jaar via een draagmoeder vader van een zoontje dat hij alleen opvoedt. Ook Ronaldo zou een vrouw in de VS gebruikt hebben, omdat daar soepele regels voor het draagmoederschap gelden.

Al deze sterren weigerden, net als Elton John, iets te zeggen over de draagmoeder. Ze waren wijs geworden door de ervaringen van het acteursechtpaar Sarah Jessica Parker en Matthew Broderick. Die werden in juni 2009 ouders van twee dochters. Ruim voor de geboorte lag heel het leven van hun draagmoeder op straat. Michelle Ross zou biseksueel zijn, erg slecht voor haar eigen zoontje zorgen en het draagmoederschap als enige bron van inkomsten hebben. In haar sjofele huis in een stadje in Ohio werd geregeld ingebroken door mensen, die zochten naar info die zijn aan de roddelbladen konden verkopen.

Parkers dochters zijn alweer anderhalf jaar oud, maar nog altijd zoeken de media haar draagmoeder op. Ze wisten eerder dit voorjaar te melden dat ze weer een kind droeg voor iemand anders. Ongewild is Ross ook zelf een soort beroemdheid geworden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden